Havalar yarın daha fazla ısınacak

Avrupa’nın büyük bir bölümü sıcak hava dalgası altında. Havanın bugünden itibaren daha da ısınması bekleniyor. Fransa ve İspanya’da Perşembe ve Cuma günü termometrelerin 40 derecenin üstüne çıkması bekleniyor.

İspanya Meteoroloji Ajansı ülkenin kuzeyindeki 5 bölgeyi “turuncu” sınıflandırmasına aldı. Bu bölgelerde ısının 42 dereceye kadar ulaşması bekleniyor. “Turuncu” sınıflandırmanın İspanya’nın 10 bölgesi için Perşembe akşamına kalacağı da belirtiliyor. TVE televizyon kanalı bu haftayı, “Cehennem haftası” olarak nitelendirdi.

Fransa’da ise hava bugünden itibaren daha da ısınıyor. Güney ve doğusunda 35 ile 39 derece arasında olması bekleniyor.

1947’den bu yana Fransa’da ilk kez havalar bu kadar sıcak olacak.

Almanya’nın güney doğusunda ise 39 derecelik bir hava sıcaklığı bekleniyor. Uzmanlar, Almanya, Haziran 2015’teki ısı rekorunu kıramayacağına dikkat çekiyor.

Almanya’nın başkenti Berlin’deki bütün hayvanat bahçelerinde duşlar kuruldu. Kentteki polisler ise, şort ve açık ayakkabılarla çalışma talebinde bulundu. Berlin’deki Brandebourg kapısı yakınlarında ise bir adam çırılçıplak bir şekilde motosikleti ile gezerken çekilen fotoları sosyal medyada yayınlandı.

Sahara Çölü’nden gelen bu sıcak hava dalgasının Perşembe ve Cuma günü daha da etkili olması bekleniyor. Geceler ise, normalin çok çok üstünde bir derecede sıcak.

Avusturya’da ise ısıda bir düşüş kaydedildi. Tirol bölgesinde 36,7’lik bir derece kaydedildi.

Cenevre’de 35 derecelik bir ısı beklenirken, Luxemburg’da ise okullar kapalı.

Doğu Avrupa ülkeleri de sıcak hava dalgalarından ciddi bir şekilde etkileniyor. Litvanya’da fırtına ve yağış beklenirken, Baltık denizine serinlemek için giren 27 kişi ise yaşamını yitirdi.

AFP’ye konuşan Reading Üniversitesi İklim Profesörü Len Shaffrey, iklim değişikliğinden kaynaklı olarak havanın bu derece ısındığına dikkat çekti.