Hayvancılık yapanlar kışa hazırlanamadı

İlkbahar ve yaz aylarında yayla ve meraların yasaklanması nedeniyle hayvanları için ot toplayamayan ve kış için yeterli hazırlık yapamayan hayvan sahiplerini zorlu kış günleri bekliyor.

Başta Van ve Hakkari olmak üzere Kürt illerinde binlerce yayla ve mera yasaklandı. İlkbahar ve yaz aylarında yayla ve meraların yasaklanması nedeniyle köylüler yaylara çıkamadı. Yaylalara çıkamayan köylüler hayvanlarından yeteri kadar ürün alamadı.

Köylü, yaz sıcaklarında hayvanlarını köylerde ve kent çeperlerinde beslemek zorunda kaldı. Yaylaya çıkamayan binlerce hayvan sıcaktan dolayı telef oldu. Köylere ve şehirlere hapsedilen köylüler, hayvanları için kış hazırlığı yapamadı. Hayvanları için ot toplayamayan ve kış için hazırlık yapamayan hayvan sahiplerini zorlu kış günleri bekliyor.

Hayvan sahipleri her yıl ilkbahar aylarından kış aylarına kadar yaylalarda kalırdı. Yaklaşık 7 ay yaylada kalan hayvan sahipleri, daha sonra hayvanlarını köylerine ve şehir merkezine getiriyordu.

Yaylada kalan hayvan sahipleri burada peynir, yoğurt, yün, yağ ve et gibi ürünleri hazırlardı. Hazırlanan ürünlerin bir kısmı satılırken, bir kısmı ise kış ayları için saklanırdı. Yayla ve meralarda ot toplanır, kış hazırlığı yapılırdı. Köylüler, yayla ve meraların yasaklanması nedeniyle bu yıl hayvanlarından ürün elde edemediği gibi hayvanları için kış hazırlığı da yapamadı.

HAYVANCILIĞI BIRAKANLAR OLDU

Van’ın Özalp, Muradiye, Çaldıran ve Erciş ilçesinde hayvancılık yapan köylülerin büyük çoğunluğu da yaylaya çıkamadı. Bu yerlerde hayvancılık yapan vatandaş, ilkbahar ve yaz aylarını yaylada, kış aylarını da köylerde ve şehirde hayvanlarını ahırlarda beslerdi.

Yasaklar nedeniyle yaylaya çıkamayan hayvan sahipleri, yıl boyunca hayvanlarını ahırlarda beslemek zorunda kaldı. Hayvan sahipleri, bu yıl zorlu kış ayları için ot ve saman almak zorunda kalacak. Birçok hayvan sahibi yayla yasakları ve yüksek zamlar nedeniyle hayvancılığı bırakmak zorunda kaldı.

Van’da yıllardır hayvancılık yapan Ahmet Tunç adlı vatandaş, şöyle konuştu: “Ben ve ailem, ilkbaharda hayvanlarımızı alıp yaylalara çıkardık. Son iki yıldır yasaklar nedeniyle yaylaya çıkamıyoruz. Hayvanların iyi beslenmesi ve sıcaktan etkilenmemesi için yazın mutlaka yaylaya çıkması gerekiyor. Yaylaya çıkamadığımız için sıcaktan dolayı bu yıl 23 küçükbaş hayvanım öldü. Her yıl kış ayları için yaylada hayvanlarım için ot biçerdim ama iki yıldır onu da yapamıyorum. Ot, saman ve yem alacak gücüm de yok. Yazın hayvanlarımız sıcaktan, kışın ise açlıktan ölecek.”