Hesekê Şehit Dijwar Şehitliği

Hesekê’de yer alan Şehit Dijwar Şehitliği’de 2013 yılında kurularak kendisine defnedilen ilk şehidin ismini aldı. Şehit Dijwar Şehitliğinin kuruluşunda yer alan YPG savaşçısı Rüstem Hesekê bu şehitliğin hikayesini anlattı.

Rojava Devrimi başlangıcından bu yana Türkiye destekli çetelerin saldırılarına karşın aktif savunma ile gelişmeye devam ediyor. Çete ve bölgesel güçlerin saldırıları karşında verilen bu aktif savunma sürecinde binlerce şehit verildi ve neredeyse hemen her şehirde bir şehitlik kuruldu. Hesekê’de yer alan Şehit Dijwar Şehitliği de bu şehitliklerden birisi.

Başta Kürtler olmak üzere Ortadoğu halklarının şehitlerine duyduğu saygıyla oluşturulan bu şehitlikler aynı zamanda varlığıyla Rojava Devriminin ne büyük bedeller pahasına geliştirildiğinin en somut göstergesi oluyor.

Hesekê’de yer alan Şehit Dijwar Şehitliği’de 2013 yılında kurularak kendisine defnedilen ilk şehidin ismini aldı. Şehit Dijwar Şehitliğinin kuruluşunda yer alan YPG savaşçısı Rüstem Hesekê bu şehitliğin hikayesini anlattı.

Hasekê’de bir şehitlik oluşturmaya ilk şehitlerini verdikten sonra karar verdiklerini ifade eden Rustem Hasekê bu konuda şunları belirtti: “Hasekê’de hızla örgütlenmemiz milliyetçi Araplarda rahatsızlıkta yarattı. Saldırıları gelişti ve bu saldırı sonucu Delil arkadaş şehit düştü. Tabi ardından çatışmalar da oldu. Heval Delil’in cenazesine 15 binden fazla insan katıldı. O zaman şehitliğimiz yoktu ve cenazesi Amude’ye götürüldü. Törende şehit Delil’in annesi halka hitap ediyor ve ‘Benim oğlum Önder Apo’ya hediye olsun’ demişti. Bu hem halkta hem de tüm YPG güçlerinde olumlu bir etki yarattı. Bize çok büyük moral etki yarattı.

Yine Heval Delil’in şehadetinden önce kendi gücümüze aslında güvenimiz de zayıftı. Hasekê rejimin çok hakim olduğu bir yerdi. Biz Haseke’nin olsa olsa Kerkük gibi bir yer olacağını ve hep sorunlu olacağını düşünüyorduk. Ama heval Delil’in şehadetinden sonra ‘Biz Hasekê’yi tümden özgürleştireceğiz. Çünkü artık Hasekê’ye kan döktük’ diyorduk. O süreçte böyle bir şehitliğin hazırlığını yapmaya karar verdik. Yer aradık ve bir aile bize Davudiye Köyü’nde arazisini şehitlik için bağışladı”

‘BU ŞEHİTLİĞE İLK DEFNEDİLEN HEVAL DİJWAR OLDU’

Hesekê’nin ilk şehidinden sonra şehitlik kurmak için hazırlık yaptıklarını ama o süreçte şehitliği tam kuramadıklarını ifade eden Rustem Hasekê, Hasekê’nin ikinci şehidini bu şehitlik için bağışlanan toprağa defnettiklerini belirtiyor. Hasekê bu konuyu şöyle anlatıyor: “Heval Delil’in şehadetinden kısa bir süre sonra bir patlama oldu ve heval Dijwar şehit düştü. Çeteler asayişte bomba patlattılar. Şehit Dijwar Ermeni bir arkadaştı. Bu arkadaş şehit düştükten sonra götürüp şehitlik için hazırladığımız alana gömdük. Hesekê asayişinin ilk şehididir. Ondan sonrada Heval Dijwarın kız kardeşi şehit düştü. O’da YPJ üyesiydi. sonra Heval Memo şehit düştü yine oraya defnettik. Sonra Heval Delil’in cenazesini de o şehitliğe getirdik. İlk başta heval Dijwar o şehitliğe gömüldüğü için şehitliğin ismi Şehit Dijwar Şehitliği oldu. Rojava’da böyle bir kültür var. Bir şehitliğe ilk hangi arkadaş defnediliyorsa şehitlik o arkadaşın ismini alıyor.”

‘DEVRİMİN BU KADAR KANLI GEÇECEĞİNİ HESAPLAMIYORDUK’

Rustem Hesekê, Devrim ilerledikçe saldırılarında daha şiddetlendiğini Hasekê’nin her yerinin savaş olduğunu dile getirerek birlikte mücadele ettiği birçok arkadaşını ve çeşitli saldırılarda şehit olan Hasekêlileri bu şehitliğe defnettiklerini söylüyor. Gelinen aşama itibariyle Şehit Dijwar Şehitliği’ne 210’un üzerinde şehitin defnedildiğini anlatarak, “Şehitliği büyütme çalışmaları devam ediyor. İlk başta aile bize Şehitlik için arazisini bağışladığında gözümüze çok büyük gelmişti. Devrimin bu kadar kanlı geçeceğini bu kadar şehit vereceğimizi tahmin etmiyorduk. Ama devrim ilerledikçe saldırılar da arttı. Daha sonra Hasekê’de şehit düşenler ve Hasekê’den hamlelere başka yerlere gidip oralarda şehit düşenler bu şehitliğe getirildi. 21 Mart 2015 tarihinde DAİŞ’in Müfti Mahallesinde Newroz kutlamasında bomba patlatmasıyla yaşamını yitiren 52 kişiden 29’unun cenazesi de Şehit Dijwar Şehitliğine defnedildi. Bu şehitlikte 7 tane Kobanê şehidi var. 17 arkadaş Navend patlamasında şehit düştüler. Şehitliğimiz sürekli böyle büyüdü.”

‘DEVRİMİN KOLAY YARATILMADIĞININ GÖSTERGESİ’

Kendisinin de, Hesekelilerin de sık sık bu şehitliği ziyarete geldiğini ifade eden Rustem Hasekê Şehitliklerinin devrim değerlerlerine ve devrime bağlılıklarını daha fazla pekiştirdiğini söylüyor. Hasekê Şehit Dijwar şehitliğine defnedilen birçok YPG savaşçısıyla omuz omuza savaştıklarını vurgularak sözlerini şöyle sonuçlandırıyor: “Yanımda şehit olan birçok arkadaş bu şehitliğe defnedildi. Zaman zaman gelip onlarla dertleşiyorum. Hepsinin kanlarıyla bu devrim yol aldı ve yine şehitlerle gelişiyor. Şehitliğimiz bizi her gün yeniden selamlayarak devrim değerlerimize olan bağlılığımızı daha da artırıyor. Kolay kazanılan kolay kaybedilir ama biz bir halk olarak özgürlüğümüzü ve haklarımızı büyük bedellerle elde ediyoruz. Ve onu korumak ve geliştirmek için ne gerekiyorsa onu yapacağız. Şehitlerimiz ve Şehitliklerimiz de bunun en somut göstergesidir.”

...