Hindistan'da aşırı sıcaklar halk sağlığını tehdit ediyor
Hindistan'daki aşırı sıcakların özellikle mega kentlerde halk sağlığı üzerinde ciddi bir etkisi olduğu konusunda uzmanlar uyarıda bulundu.
Hindistan'daki aşırı sıcakların özellikle mega kentlerde halk sağlığı üzerinde ciddi bir etkisi olduğu konusunda uzmanlar uyarıda bulundu.
Ülkenin refahı için büyük tehdit oluşturan sıcak hava dalgaları, birçok büyük şehirde 45°C'yi aşan sıcaklıklarla kendini gösteriyor.
Tahminen 30 milyon insanın yaşadığı Yeni Delhi'de termometre Çarşamba günü 52.9°C'yi gösterdi. Bu sıcaklık, ulusal rekor olabilecek seviyede olsa da, yetkililer sensör hatası ihtimalini değerlendiriyor.
Hindistan'daki mevcut ulusal sıcaklık rekoru, 2016 yılında Rajasthan'daki Phalodi'de 51°C olarak kaydedilmişti. Hint medyası, perşembe günü bir işçinin güneş çarpmasından öldüğünü bildirdi.
Hindistan'ın meteoroloji servisleri, özellikle bebekler, yaşlılar ve kronik hastalıklardan muzdarip insanlar için sıcağın sağlık üzerindeki etkileri konusunda düzenli olarak uyarıda bulunuyor.
Mayıs ayında, Yeni Delhi'deki Bilim ve Çevre Merkezi (CSE), Hindistan şehirlerindeki gece sıcaklıklarının 2001-2010 yılları arasında olduğu kadar düşmediğini ve gece sıcaklıklarının şu anda neredeyse iki derece daha yüksek olduğunu belirten bir çalışma yayımladı. Araştırmaya göre, gece sıcağı gündüz sıcaklık zirveleri kadar tehlikeli olup, vücut üzerinde uzun süreli stres yaratıyor.
Uzmanlar, Hindistan'daki sıcaklık artışının kömür, petrol ve gazın yakılması ve ormansızlaşmanın neden olduğu iklim değişikliği nedeniyle daha da kötüleştiğini belirtiyor.
Dünyanın en kalabalık ülkesi olan Hindistan, sera gazı emisyonları açısından üçüncü sırada yer alıyor. Ülke, 2070 yılına kadar net sıfır ekonomi hedefine ulaşma sözü vermiş durumda, ancak bu hedef çoğu sanayileşmiş Batı ülkesinden yirmi yıl sonra gerçekleşecek. Hindistan, şu anda enerji üretiminde büyük ölçüde kömüre bağımlı durumda.