Hindistan’da yoksul mahalleler 50 derecede susuz

Hindistan birkaç haftadır aşırı sıcak hava dalgasının etkisi altında bulunuyor. Başkent Yeni Delhi’nin yoksul mahalleleri, 50 dereceyi aşkın sıcaklıklarda ciddi su sıkıntısı çekiyor.

HİNDİSTAN SICAKLAR

Mayıs ayının sonunda ülkenin batısında 56 dereceye, 17 milyon insanın yaşadığı başkentte ise 52 dereceye ulaşan sıcaklıklar rekorlar kırarken, suyun yetersiz olduğu zamanlarda yaşamı dayanılmaz hale getiriyor. 

Hindistan'ın birçok eyaletinde, çocuklar aşırı sıcaklara maruz kalırken, okullar kapatılmak zorunda kaldı. Tüm büyük şehirlerdeki hastaneler giderek daha fazla susuz hasta kabul ediyor.

Dezavantajlı mahallelerde ise özellikle su sıkıntısı yaşanıyor. Kuyular kuruduğu için mahalle sakinleri sadece günde bir kez gelen tankerlere güvenebiliyor. Ancak her dört bin kişiye bir tanker düşüyor. O da şansı olan için. 

Yeni Delhi'deki Bilim ve Çevre Merkezi, sıcaklıklardaki artışın acilen durdurulması için acilen önlemler alınması gerektiğini belirtiyor. 

Hindistan'da sıcaklıklar son 10 yılda ortalama neredeyse 6 derece arttı. Bilim insanları, eğer bir şey yapılmazsa 50 derecelik sıcaklığın norm haline geleceği uyarısında bulunuyor. Bu şekilde devam ederse, dünyanın bu bölgesi yakın bir gelecekte yaşanmaz hale gelebilir. 

NASA araştırmalarına göre, Hindistan'ın bazı bölgeleri 2050 yılına kadar sıcaklık nedeniyle yaşanamaz hale gelebilir.