‘Hindistan’daki durum iklim değişkiliğinin sonucu’

Alman araştırmacı Jacob Schewe, Hindistan’ın Kerala eyaletinde 410 kişinin ölümüne ve bir milyona yakın kişinin yerlerinden olmasına sebep olan şiddetli muson yağmurlarının iklim değişikliği ile bağlantılı olduğuna dikkat çekti.

Hindistan’da şiddetli yağmur 410 kişinin ölümüne bir milyon kişinin de evinden olmasına sebep olan şiddetli muson yağmurlarının iklim değişikliği ile bağlantılı olduğu belirtiliyor.

Postdam Enstitüsü’nde araştırmacı olan Jacob Schewe, iklim değişikliğinin Hindistan’daki felaket üzerindeki etkilerini değerlendiriyor.

İklim değişikliğinin etkilerinin hala tartışmalık olduğunu belirten Schewe, iklim değişikliğinin ilk baharda toprak ısısı ile okyanus ısısının dengesizliğini beraberinde getirdiğini söyledi.

Bunun da zamanla şiddetli muson yağmurlarına sebep olan rüzgaları beraberinde getirdiğini kaydeden Schewe, “Sıcak havanın suyu daha iyi muhafaza ettiğini biliyoruz, tropik ve sezon yağmur ve fırtınaları daha şiddetli olacak” diye konuştu.

Muson yağmurlarının şiddeti vb. durumlara ilişkin ise hala net bir bilginin ellerinde olmadığını da beraberinde getireceğini vurguladı.

Araştırmaların bir bölümünün iklim değişliğinin bazı bölgelerde değişim yaratacağını da vurgulayan Schewe’de bazı araştırmaların ise şu anda muson yağmurlarının yaşandığı bölgelerde daha şiddetli yağışların olacağını kaydetti.

Afrika’da değişiklerin olabileceğini de Schewe sözlerine ekledi.