Hollanda’da kuş gribi endişesi
Hollanda’da bir türlü durdurulamayan kuş gribi salgını ülkedeki çiftçiler arasında giderek artan bir endişeye neden oluyor
Hollanda’da bir türlü durdurulamayan kuş gribi salgını ülkedeki çiftçiler arasında giderek artan bir endişeye neden oluyor
Bu yaz aylarında da milyonlarca tavuk ve ördek itlaf edilirken, çiftçiler kanatlı sektörünü 'görünmez düşmandan' sadece bir aşının kurtarabileceğini söylüyor.
Çiftçilerin, hassas sulak alanlarda kümes hayvanı çiftliklerinin yasaklanmasına yol açabileceğinden korktukları durdurulamayan kuş gribi dalgası nedeniyle kıta genelinde uyarı çanları çalıyor.
Hollanda'da şimdiye kadarki en ciddi salgında 3.7 milyondan fazla tavuk, ördek ve hindi itlaf edildi.
Ördek yetiştiriciliğinin popüler olduğu Fransa'da hükümet, 16 milyon çiftlik kuşunun yok edildiğini ve çiftçilerin geçim kaynaklarının "iskambil kâğıdından bir ev gibi" çöktüğünü söyledi.
Bu yılın başlarında Hollanda Çevre Bakanı Henk Staghouwer, yüzölçümünün %19'u su olan bir ülkede kuş gribinin artık "kaçınılmaz" olduğunu kabul etti.
Ülkede Ekim 2021'den bu yana 66 salgın görüldü. Bu rakam sadece 10 hafta sonra, bu rakam 77'ye yükseldi.
Hollanda hükümetinin bir raporunda yer alan, suya yakın bölgelerde kümes hayvanı çiftliklerinin tamamen yasaklanması önerisi de şiddetli bir muhalefete yol açmış durumda.
Şüpheli kuş gribi örneklerini analiz eden ve Hollanda hükümetine tavsiyelerde bulunan Wageningen Bioveterinary Research (WBVR) kuş gribi uzmanı Dr. Nancy Beerens, "Her yıl olmasa da bazen kışın salgınlar oluyordu, ancak şimdi virüsün yaz aylarında da tüm yıl boyunca ortalıkta kaldığını görüyoruz" dedi.
Bilim insanlarına göre virüs, kışı geçirmek üzere Sibirya'dan göç eden yabani kuşlar tarafından Hollanda'ya getiriliyor. Ülkede yerli birçok kuş türünde de grip vakasına rastlanması artık kuş gribinin Hollanda’nın yerel sorunu olduğunu ortaya koyuyor.
Çiftçiler kuş gribine karşı hayvanların aşılanması konusundaki çalışmaların arttırılmasını istiyor.