Homo floresiensis başlı başına bir insan türüydü

Kısa boyları nedeniyle ‘hobbit’ olarak adlandırılan Homo floresiensis türünün modern insan türü Homo sapiens ile bağının olmadığı ve Homo erectusun devamı olduğu anlaşıldı.

Tokyo’da bulunan Doğal Bilimler Ulusal Müzesi’ne bağlı antropologlar tarafından yapılan araştırmalarda, bugüne kadar ‘az gelişmiş bir Homo Sapiens’ türü olarak değerlendirilen Homo floresiensis’in başlı başına bir insan türü olduğu sonucuna varıldı. 1 metre civarındaki boyları nedeniyle ‘Hobbit’ olarak da adlandırılan bu türe ilişkin yeni araştırma, 2014 yılında Meta Menge adlı alanda bulunan ve günümüzden 700 bin yıl öncesine ait diş ve kemikler üzerinde yapıldı.

Flores adasındaki Liang Bua mağarasında 2003 yılında bulunan ve 60 bin ile 100 bin yıl önce yaşadığı anlaşılan Homo floresiensis türünün kısa boyu ve bir elma büyüklüğündeki beyinleri nedeniyle ‘eksik gelişmiş modern insan (Homo sapiens) oldukları sanılıyordu. Ancak yeni araştırmaya göre, Meta Menge’de bulunan diş ve çene kemikleri de ‘hobbit’ olarak adlandırılan Homo floresiensis türüne aitti.

Günümüzden 700 bin yıl önce Homo sapiens türünün henüz ortaya çıkmadığının vurgulandığı araştırmada, Homo floresiensis ile Homo sapiensler arasında herhangi bir bağ olmadığının altı çizildi.

Araştırmaya göre, Meta Menge ile Liang Bua’da bulunan insan kemiklerinin birbirinin neredeyse aynı olduğu tespit edildi.

Aynı araştırmada dikkat çekilen bir diğer nokta ise, 1 metre boyundaki Homo floresiensis türünün günümüzden 1 milyon yıl önce Asya’da yaşamış olan Homo Erectus’un devamı olduğu. Boyu 1,80 metreye kadar tahmin edilen Homo erectus türünün Endonezya’daki adaya nasıl geldiği bilinmezken, burada izole halde kalması nedeniyle boylarında kısalma olduğu sanılıyor.