Hükümetler son bilimsel iklim raporunu onayladı
Birleşmiş Milletlere bağlı Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli (HİDP) tarafından iklim değişikliklerine ilişkin hazırlanan son rapor hükümetlerin onayından geçti.
Birleşmiş Milletlere bağlı Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli (HİDP) tarafından iklim değişikliklerine ilişkin hazırlanan son rapor hükümetlerin onayından geçti.
HİDP, basına kapalı toplantısını Güney Kore’nin Incheon bölgesinde gerçekleştirdi. Suudi Arabistan’ın muhalefeti nedeniyle toplantı uzadı. Son saatler, Ryad krizinin çözülmesi için çabalarla geçti.
Dünyanın birinci petrol ihracatçısı ülkesi olan Suudi Arabistan, Paris iklim konferansında yapılan taahhütlere ilişkin referansları reddediyordu. Paris konferansında devletler sera gazı emisyonlarını azaltma taahhüdünde bulunurken, küresel ısınmanın 1,5 derecede tutulması için mevcut çabaların yetersiz olduğuna vurgu yapılıyordu.
Riyad’ın tartışmalar ardından engel olmaktan çıkması üzerine rapor onaylandı. Riyad, daha önce de BM’nin küresel ısınmaya karşı çabalarına karşı faaliyetlerde bulunmuştu.
Pazartesi günü açıklanması beklenen raporda bilim insanları, 6 bin araştırmaya dayanarak, küresel ısınmanın +1,5°C olması halinde etkilerini ortaya koyuyorlar.
Eğer 2030 yılına kadar sera gazı emisyonlarında büyük bir azalma yaşanmazsa, sözkonusu sıcaklık düzeyine ulaşılacak.
AFP’ye göre Dünya Doğayı Koruma Vakfı WWF’nin iklim danışmanı Stephen Cornelius, toplantı ardından yaptığı açıklamada “Zorlu müzakereler bekliyorduk. Hükümetlerin bilimsel unsurlar üzerine gerçek bir düşünme örneği göstermelerinden memnunuz” dedi.
Cornelius, “Ülkelerin emisyonları azaltmak için mevcut taahhütleri ısınmayı 1,5°C ile sınırlamaya yetmeyecek. Bilimle müzakere edemezsiniz” diye vurguladı.
Çevre örgütü Greenpeace Internatinal müdürü Jennifer Morgan, “Bu rapor, iklime ilişkin elimizdeki en önemli bilimsel rapordur” diye konuştu. Morgan, “Hükümetler bunu istedi, şimdi kabul edildi, artık özümsemeleri ve bu temelde hareket etmeleri gerekiyor” diye ekledi.