İklim uzmanları küresel ısınma hedeflerine yönelik uyardı
Aralık 2015’te Paris’te kabul edilen ve 60’ı aşkın ülke tarafından onaylanan yeni İklim Antlaşması’nın hedeflerine ilişkin bilim insanlarından uyarı geldi.
Aralık 2015’te Paris’te kabul edilen ve 60’ı aşkın ülke tarafından onaylanan yeni İklim Antlaşması’nın hedeflerine ilişkin bilim insanlarından uyarı geldi.
Bilim insanları, 2015 itibariyle küresel ısınmadaki artışın 19’uncu yüzyıla oranla 1 derece olduğunu hatırlatırken, ‘çabaların’ iki hatta üç katına çıkarılması gerektiğine dikkat çektiler.
‘İklimsel Değişikliklere Dair Gerçek’ adıyla 7 iklim uzmanı tarafından hazırlanan çalışmayı duyuran Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli (IPCC) eski Başkanı Robert Watson, yeni İklim Antlaşması’nın hedeflerine dair uyardı.
İklim Antlaşması’nda küresel ısınma artışının 21’inci yüzyılın sonuna kadar 19’uncu yüzyıla oranla 2, hatta 1,5 derecenin altında tutulması hedefini hatırlatan Watson, bu hedefler için daha fazla çabaya ihtiyaç olduğu uyarısında bulundu.
Dünya ülkelerinin çabalarını arttırmaması halinde 2 derecelik artışın beklenenden de çabuk olacağını vurgulayan Watson ve diğer uzmanlar, 2015’teki ortalama sıcaklığın zaten 19’uncu yüzyıla oranla 1 derece fazla olduğuna dikkat çektiler. Uzmanlar, bu artışın 0,15 derecelik bir kısmının ise 2012’den bu yana gerçekleştiğinin altını çizdiler.
Uzmanların raporunda, Paris’te kabul edilen iklim antlaşmasında vaat edilen tüm önlemlerin alınması halinde dahi 2030 yılında 1,5 derecelik artış gerçekleşmiş olacak.
Raporu hazırlayan ekibin sözcüsü Robert Watson ayrıca Amerika Birleşik Devletleri (ABD) seçimlerine de değindi. Watson, antlaşmayı savunan Hillary Clinton’un kazanması halinde dahi Kongre’de yeterli çoğunluğun oluşmaması durumunda antlaşmadaki vaatlerin yerine getirilemeyeceğini söyledi.
Uzman raporunda son olarak, 2 derecelik sıcaklık artışının aşılmaması için 2060 ile 2075 yıllarına kadar karbondioksit (CO2) salınımlarının sıfırlanması gerektiğine işaret ediliyor. Oysa halen dünya üzerindeki enerji üretiminin yüzde 82 kadarı petrol, kömür ve doğalgaz gibi atmosferi kirleten kaynaklardan elde ediliyor. Petrol yüzde 31 pay ile başı çekerken, kömür yüzde 29 ve doğalgaz ise yüzde 22’lik bir paya sahip.