İnsani aktiviteler ormanları yok ettikçe hastalıklar da artıyor

Fransız Kalkınma Araştırmaları Enstitüsü (IRD) ile Britanya’daki Bournemouth Üniversitesi uzmanları ormanlık alanların yok edilmesiyle birlikte birçok bakteri ve virüsün daha fazla yayıldığını açıkladı.

Science Advances dergisinde yayınlanan araştırmada, dünya üzerindeki 200 kadar yeni hastalığın önemli bir kısmının insani aktivitelerin getirdiği zararlar sonucu oluşuyor.

Dünya genelindeki kontrolsüz orman kıyımlarına dikkat çekilen araştırmada, sadece biyo çeşitliliğin yok edilmekle kalınmadığı uyarısı yapıldı. Özellikle tropik ülkelerdeki orman kesimleri nedeniyle yeni bulaşıcı patolojilerin oluştuğuna dikkat çekilen araştırmada, son 30 ila 40 yılda tropikal bölgelerde ortaya çıkan ve giderek yayılan hastalık türlerinin olduğu vurgulandı.

AVCI BALIKLAR YOK OLDUKÇA MİKROBAKTERİLER ÇOĞALIYOR

Buruli ülseri adlı daha çok Afrika ve Güney Amerika’da görülen hastalığa yol açan Mycobacterium ulcerans adlı bakterinin incelendiği araştırma kapsamında, Fransız Guyana’sındaki 20 kadar sulak alan gözlemlendi. İnsani aktivitelerin olduğu alanlarda hayvan toplulukları ile besin zincirinde belirgin bir değişim yaşandığına dikkat çekilen raporda, ormanların azalmasıyla birlikte sulak alanlarda ısınmanın arttığı ve aşırı ışığa maruz kalındığı belirlendi.

Araştırmaya göre, insani aktiviteler nedeniyle doğası değişen sulak alanlarda balıklar gibi birçok avcı türler yok olurken, bundan faydalanan yeni tür canlılar ürüyor. Bunlara örnek olarak ise birçok yumuşakça ve haşere türü gösterildi.

Avcı balık türlerinin mikrobakteri taşıyan canlıları avlayarak bu bakterilerin doğaya karışmasını önlediği kaydedilen araştırmada, balık türlerinin yok olmasıyla bakterilerin çoğalarak özellikle ağaçların yok olduğu alanlarda yoğunlaştığı bilgisi paylaşıldı. 

200 YENİ HASTALIK TÜREDİ

Araştırmada sonucunda dünya üzerinde yeni hastalıkların yayıldığı hatırlatılırken, Zika, Ebola veya HIV’in de aralarında olduğu çok sayıda virüs türünün yol açtığı 200 kadar yeni hastalığın ortaya çıktığı dile getirildi.

Araştırmaya ilişkin bilgi veren IRD araştırma direktörlerinden François Guégan, geçmiş yıllarda ortaya çıkan hastalıkların insani aktivitelerle bağının olduğunu bildiklerini söylerken, şimdi bir adım ileriye gidildiğini kaydetti. Guégan, “Ancak bugün bu bağlara yol açan süreçleri daha iyi anlamayı başardık” dedi.