‘Instagram adası’ aşırı turizm mağduru: Belediye Başkanı ‘stop’ dedi

Yunanistan'ın ünlü "Instagram adası" Santorini, artan turist akını nedeniyle büyük zorluklarla karşı karşıya bulunuyor.

Belediye Başkanı Nikos Zorzos, adanın turist kapasitesine ulaşmak üzere olduğunu belirterek, "Aşırı turizme kaymak istemiyorsak sınırlar koymalıyız" dedi. Zorzos, yeni yatak izinlerinin durdurulmasını ve kruvaziyer gemisi sayısının kısıtlanmasını talep ediyor.

Geçtiğimiz yıl 32,7 milyon ziyaretçi ağırlayan Yunanistan, Santorini'ye 3,4 milyon turist çekti. 

Özellikle Oia köyünün kalabalık sokaklarında, turistler fotoğraf çektirmek için uzun süre beklemek zorunda kalıyor. Belediye, günde 8.000 kruvaziyer yolcusu kotası uygulamaya karar verdi.

Turizm Bakanı Olga Kefaloyanni, "Santorini ve Mykonos gibi belirli adaları korumak zorundayız" diyerek, aşırı turizmin çevresel ve sosyal etkilerine dikkat çekti. 

AFP’nin haberineg öre turist rehberi Kostas Sakavaras, Instagram'ın insanların tatil yerlerini seçme şeklini belirlediğini belirtti. Turistler, adanın ikonik manzaralarında fotoğraf çekmek için akın ediyor. Akşamları ise binlerce turist, Ege Denizi üzerindeki günbatımını yakalamak için telefonlarına sarılıyor.

Santorini, aşırı turizmin etkilerini yönetmek için önlemler alırken, hem yerel halkın yaşam kalitesini hem de adanın doğal güzelliklerini korumaya çalışıyor.

Diğer birçok ülkede de aşırı turizme karşı tepkiler yükseliyor. Özellikle İspanya’da son haftalarda binlerce kişi sokaklara çıkarak, aşırı turizmin yerli halkın yaşam kalitesi üzerindeki olumsuz etkileri ve neden olduğu kira artışlarına tepki gösterdi. 

Geçen hafta sonu İspanya’nın Akdeniz adası Mallorca sakinleri “SOS” alarmı vererek turizmin durdurulmasını istedi. Mallorca adasındaki Palma kentinde 21 Temmuz pazar günü organizatörlere göre 50 bin kişi aşırı turizmi protesto etmek için sokaklara çıktı.

2023'te üç Balear adasından birine (Mallorca, Menorca ve Ibiza) İspanya'dan ya da yurtdışından 17.8 milyon ziyaretçi geldi ve bu rakamın bu yıl yeniden artması bekleniyor.