Irak’ın güneyine 1200 aile kuraklık nedeniyle evlerini terk etti
Irak’ın güneyindeki kırsal ve yoksul Zikar vilayetinde kuraklık ve su kıtlığı nedeniyle son altı ayda 1200 ailenin bataklık ve tarımsal alanları terk ettiği bildirildi.
Irak’ın güneyindeki kırsal ve yoksul Zikar vilayetinde kuraklık ve su kıtlığı nedeniyle son altı ayda 1200 ailenin bataklık ve tarımsal alanları terk ettiği bildirildi.
Mezopotamya bataklıkları, UNESCO’nun dünya mirası listesinde yer alıyor. Bir yandan azalan yağışlar, diğer yandan Türk ve İran devletlerinin baraj inşaatlarından dolayı Dicle ve Fırat nehirlerinin debilerindeki azalma nedeniyle bu bölgede kurak bir yaz yaşandı.
AFP’ye konuşan Zikar vilayeti tarım kurumu müdürü Salih Hadi, “Zikar vilayetinin bataklıklarında veya diğer bölgelerinde yaklaşık 1.200 manda çobanı veya çiftçi aile, su kıtlığı nedeniyle ikamet yerlerini terk etmek zorunda kaldı” dedi.
Nisan ayında bu göçün başladığına dikkat çeken yerel yetkili, “Bu ailelerin yarısı Nasıriye’nin kuzeyindeki sektörlerde nehir yakınlarına yerleşti” dedi. Diğerlerinin ise ülkenin merkezi veya güneyindeki başka bölgelere gittiği kaydedildi.
Hidrolik Kaynaklar Bakanlığı eylül ayı sonunda yaptığı açıklamada 2022 yılının, 1930’dan bu yana Irak’ın tanıdığı en kurak yıllardan biri olduğunu belirtti. Bakanlık, bu durumun son üç yılda yağışlar ve komşu ülkelerden gelen suların azalmasından kaynaklandığına dikkat çekti.
Temmuz ayında "su seviyelerinde eşi görülmemiş bir düşüş" olduğunu belirten Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), bataklıkların "Irak'ın en yoksul bölgelerinden biri ve iklim değişikliğinden en çok etkilenenler arasında yer aldığını" ifade etmişti. FAO, bu durumun 6 binden fazla aile üzerindeki "feci etkisin” işaret ederek, ailelerin "tek geçim kaynakları olan mandalarını kaybetmekte” olduğunu kaydetmişti.