Irak’ta su krizi derinleşiyor: İran suyu kesti

İran, Irak’a giden üç akarsuyun akışını kesti. Irak’taki bazı kentlerde su sorunu daha da ağırlaştı.

Kendi ülkesinde de ağır su sorunu yaşayan İran rejimi, Salı günü itibarıyla Irak’a doğru akan suların alınan karar gereği kesildiği bildirildi. Suların kesilmesiyle Irak’ın Basra kenti başta olmak üzere bazı kentlerinde hem su sorunu yaşanmaya başlandı hem de çevre kirliliğinde artış yaşandı.

İran Tarım Bakanı Yardımcısı Eli Murad Ekber, Ali Hamaney’in talimatıyla kesilen suların İran’daki 3 değişik projede kullanılacağını kaydetti. Elde edilecek sulardan 550 metre küp su Huzistan’daki projede, 220 metre küp de hem Huzistan hem de İlam’da oluşturulan projelerde kullanılacak.

'DÜŞÜŞÜN ÖNÜNE GEÇMEK İÇİN...'

Ekber, su debilerinde yaşanan düşüş nedeniyle böyle bir kesintiye gittiklerini, bu kesilmeyle ülkedeki tarım gıda maddelerinin üretiminde yaşanan düşüşün önüne geçmeye çalıştıklarını söyledi.

Esir isimli site, Eli Murad Ekber'in tarımın yeniden canlandırılması için ayrıca 8 milyar dolarlık bir bütçenin de Enerji ve Tarım Bakanlığına ayrıldığını duyurdu.

BASRA’DA 90 BİNİ AŞKIN KİŞİ ZEHİRLENDİ

Ülkenin güneyindeki Basra, Ağustos ayı ortasınanberi ağır bir temiz su sorunu yaşıyor. Irak İnsan Hakları Yüksek Komisyonu’na göre, yetkililerin dağıttığı su da deniz suyu ile kirletildi. En az 90 bin kişi kirli sudan zehirlenerek hastanelik oldu.

Kısa bir süre önce Basra’yı ziyaret eden AB büyükelçisi de sudan zehirlendi ve toplantılarını iptal etmek zorunda kaldı.

Eylül ayı başında Basra’da yöneticilerin yolsuzluğu ve kötü kamu hizmetlerine karşı şiddetli gösteriler yaşanmış ve 12 kişi hayatını kaybetmişi. Bu eylemler sırasında komşu İran’ın konsolosluğu, valilik ve milis gruplara ait merkezlerin çoğu yakılmıştı.