İsviçreliler nükleerden çıkmaya hayır dedi
İsviçreliler, nükleer enerjiden çıkmayı hedeflemek amacıyla referanduma götürülen tasarıyı reddetti.
İsviçreliler, nükleer enerjiden çıkmayı hedeflemek amacıyla referanduma götürülen tasarıyı reddetti.
Yeşiller tarafından sunulan nükleer enerjiden çıkılmayı hedefleyen tasarısı için sandık başına giden İsviçreliler, yüzde 54.23 oranla tasarıyı reddetti.
İsviçreliler, Yeşiller tarafından sunulan ülkenin elektrik ihtiyacının yüzde 40’ını karşılayan 4 nükleer santraldeki 5 reaktörün aşamalı olarak 2029’a kadar kapatılması ve yeni santral inşa edilmemesini öngören tasarının kabul edilip edilmemesi için düzenlenen referandum için sandık başına gitti.
Tasarının yasallaşması için oy çoğunluğunun yanı sıra kanton çoğunluğunun da olması gereken referandum sonucunda İsviçreliler, nükleer enerjiden çıkmayı hedefleyen tasarıyı reddetti.
Referandum sonucunda İsviçreliler, yüzde 54.23’lük oranla nükleerden çıkmaya hayır derken, evet diyenlerin oranı ise yüzde 45.77’de kaldı.
18 kanton çoğunluk olarak nükleerden çıkmaya hayır derken, evet diyen kantoların sayısı 5’de kaldı.
Hükümetin karşı çıktığı referandumun kabul edilmesi halinde Beznau Nükleer Santrali’nin 2017’de, Gösgen’in ise 2024’de faaliyetlerine son verilmesi gerekecekti. Leibstadt Nükleer Santrali’nin 2029’da kapatılmasını öneren referandumun sonucundan bağımsız olarak Mühleberg’deki santral ise 2019’a kadar faaliyette kalacaktı.
Yeni nükleer santral inşasını yasaklamayı öneren referandum tasarısı, İsviçre’nin enerji ihtiyacının tümüyle yenilenebilir enerji kaynaklarından sağlamasını öngörüyordu.
İsviçre’de son olarak 2003 yılında düzenlenen bir başka halk oylamasında halkın yüzde 66’sı nükleer enerji santrallerinin kapatılmasına karşı çıkmıştı.
Ülkenin toplam enerji ihtiyacının yüzde 80’inin ithal edilmesini gerekçe gösteren referandum karşıtları ise, İsviçre’nin Fransa ve Almanya gibi nükleer veya kömürden elektrik üreten komşu ülkelere muhtaç olacağını öne sürüyordu.