Kanserin milyonların hayatına mal olması önlenebilir!

Amerikan Kanser Derneği (ACS) ile The Lancet dergisinde yayınlanan iki ayrı rapora göre, özellikle kadınlar arasında kanser ölümleri ciddi artış gösteriyor.

Kanser ölümlerinin en fazla görüldüğü ülkelerdeki teknik yetersizliklerin giderilmesi ve önlemleri arttırılması sayesinde her yıl milyonu aşkın ölümün önüne geçilebileceği öneriliyor.

Kadınlarda en fazla ölümlere yol açan même kanserinin önümüzdeki 15 yılda ikiye katlanması riski bulunurken, bu artışın en fazla gelişmekte veya yükselmekte olan ülkelerde görüleceği uyarısı yapıldı.

MEME, AKCİĞER VE RAHİM KANSERİNDE CİDDİ ARTIŞ YAŞANACAK

ACS tarafından yayınlanan rapora göre, 2012 yılında dünya genelinde 8 milyon kişi kanserden yaşamını yitirirken, bu kişilerin 3,5 milyonu kadınlardan oluşuyordu.

The Lancet’te yayınlanan diğer rapora göre ise son yıllarda yıllık ortalama 1,7 milyon kadına meme kanseri teşhisi konduğu ve bu sayının 2030’a kadar yılda 3,2 milyona ulaşacağı uyarısı yapıldı. Rapora göre, rahim kanseri teşhislerinin ise en az yüzde 25 artarak 2030’a kadar yılda 700 bini geçeceği vurgulandı.

ACS raporunda da kanser türlerinin halen dünyadaki kadın ölümlerinin yüzde 14’ünden sorumlu olduğu kaydedilirken, meme kanserinin 2012’de 522 bin, akciğer kanserinin ise 491 bin kadının yaşamını yitirmesine yol açtığı belirtildi.

TEKNİK İMKANLAR VE ÖNLEYİCİ ÇALIŞMALARLA MİLYONLARCA HAYAT KURTARILABİLİR

Akciğer ve rahim kanserinin erken teşhisi sayesinde yüz binlerce ölümün önüne geçebileceği dile getirilen ACS raporunda, sigara kullanımıyla mücadele, aşı ve erken teşhise yönelik çalışmalara ağırlık verilmesi istendi.

Aynı konuda The Lancet’de yayınlanan raporda da Human Papilloma Virus (HPV) ile aşı yoluyla mücadelenin yoksul ülkelerde yaygınlaşması istenirken, bu sayede her yıl 150 bin kadının rahim kanserinden ölümünün önüne geçilebileceği vurgulandı.

VAKALARIN ÇOĞU VE TERAPİ ARAÇLARININ ÜÇTE BİRİ YOKSUL ÜLKELERDE

Her iki rapora göre her 10 rahim kanseri vakasından 9’u Afrika, Güney ve Orta Amerika, Güneydoğu Asya ve Doğu Avrupa ülkelerinde görülüyor. Yine meem kanserine yakalanan kadınlar arasında iyileşme oranı Almanya, Fransa ve ABD gibi ülkelerde yüzde 80 iken, Güney Afrika veya Hindistan’da bu oran yüzde 50’ye kadar düşüyor.

Ayrıca kanser vakalarının yüzde 60 yoksul ülkelerde görülürken, bu ülkeler radyo terapi araçlarının ise sadece yüzde 32’sine sahip.