KCK: Türk eğitim sistemi reddedilmeli

Türk devletinin eğitim sisteminin inkara dayandığını; diğer ulusların tüm haklarını kabul etmediğini belirten KCK Eğitim Komitesi, bu faşizan anlayışın protesto edilmesi gerektiğini bildirdi.

“Anadilde eğitim hakkı ana sütü gibi helaldır. Bunun için tüm Kürt çocuk, genç, öğretmen ve yurtsever halkımız her yerde anadilde eğitim haklarını talep etmelidir“ diyen KCK Eğitim Komitesi, yeni eğitim döneminde demokratik ulus ve anadilde eğitim çalışmaları güçlendirilmesini istedi. Eğitim Komitesi, bu çerçevede her ev, sokak, bahçe ve kayanın altının birer okul, eğitimhane ve akademiye dönüştürülmesi gerektiğini vurguladı.

KCK Eğitim Komitesi, yeni eğitim-öğretim yılı vesilesiyle yazılı bir açıklama yaptı. Çocuklar ve gençlerin, toplumların geleceği ve teminatı olduğunu; geleceklerini koruyamayan halkların kendi varlıklarını da koruyamadığını hatırlatan KCK Eğitim Komitesi, “Kürt ve Kürdistan’ın yakın tarihi bu çok acılı gerçeğin örneğidir“ dedi.

Milliyetçi ve işgalci Türkiye Cumhuriyeti, İran İslam Cumhuriyeti, Irak ve Suriye BAAS rejimlerinin tarihinin aynı zamanda Kürt halkı üzerinde yürütülen fiziksel ve kültürel soykırımın tarihi olduğunu kaydeden Komite, şöyle devam etti: “Günümüzde de Kürt, Ermeni, Süryan-Asur-Keldani; ayrıca Êzidîlik, Alevilik, Yarsanilik gibi inançlara yönelik de kültürel, zaman zaman da fiziksel soykırımlar hız kesmeden uygulanmıştır. Özellikle de soykırımcı rejimlerin okullarında verilen eğitimle halklarımıza ve toplumumuza dönük asimilasyon ve sömürgecilik dayatılmaktadır. İşgalci rejimler, kültürel soykırım siyasetlerini günümüze kadar da yürütmektedirler.“

BİNLERCE ŞEHİDİN KANIYLA

PKK’nin çıkışıyla bu kültürel ve fiziksel soykırımın, imha ve inkar siyasetinin önünün kapatıldığına dikkat çeken Eğitim Komitesi, “PKK’nin çıkışından önceki süreçte de Kürt, Kürdistani dil ve kültür yok olmanın eşiğine getirilmişti. Başta Önder Apo ve on binlerce şehidin emek ve kanıyla varlık, özgürlük ve kendi özüne dönüş mümkün oldu. Bu da Kürdistan’da büyük bir gelişme, çağdaşlık ve canlanmaya yol açtı“ dedi.

BÜYÜK VE ANLAMLI BİR ADIM

Şu an Kürdistan’da milyonlarca Kürt, Arap, Süryani çocuk ve gencin kendi anadil ve kültürleriyle özgür okullarında, ilkokuldan üniversiteye kadar eğitim gördüğüne işaret eden KCK Eğitim Komitesi, bunun soykırımcı sisteme karşı ne kadar yetersizlikleri olsa da Kürdistan toplumu ve çocukları için büyük ve anlamlı bir adım olduğunu belirtti. Komite, bu uğurda emek veren tüm öğretmen ve öğrencileri kutladı.

ANADİLDE EĞİTİM TALEP EDİLMELİ

Bugün Türkiye ve Kuzey Kürdistan’da yeni eğitim-öğretim yılının başladığını anımsatan Eğitim Komitesi, açıklamasını şöyle sürdürdü: “Türk devletinin eğitim sistemi inkar-imhaya dayanmaktadır. İnkarcı Türk devletinin eğitim sistemi Kürt halkı ve diğer ulusların kültürel-ulusal tüm haklarını kabul etmemekte ve onlara tek renkliliği dayatmaktadır. Buna karşı başta çocuklarımız, gençlerimiz, öğrencilerimiz, yurtsever halkımız ve demokratik kamuoyu bu milliyetçi ve faşizan anlayışa karşı durmalı ve bu anlayışı protesto etmelidir. Anadilde eğitim hakkı ana sütü gibi helaldir. Bunun için tüm Kürt çocuk, genç, öğretmen ve yurtsever halkımız her yerde anadilde eğitim haklarını talep etmelidir.

ÇALIŞMALAR GÜÇLENDİRİLMELİ

Yeni eğitim döneminde demokratik ulus ve anadilde eğitim çalışmaları güçlendirilmelidir. Bu çerçevede her ev, sokak, bahçe ve kayanın altı birer okul, eğitimhane ve akademiye dönüştürülmelidir.

Bu vesileyle başta Mexmûr, Şengal ve Rojava olmak üzere Kürdistan’ın dört parçası ve yurtdışındaki tüm çocuk ve genç öğrencilerin, öğretmen ve eğitim emekçilerinin yeni eğitim yılını kutlar ve başarılar dileriz.

2018-2019 eğitim yılını başta öğretmenlerin öğretmeni Önder Apo’ya, eğitim emekçilerine, çalışanlarına, tüm Kürdistan öğrencilerini ve halklarına kutlarız!“