Kenya’da kuraklık nedeniyle 200’ü fil yüzlerce hayvan öldü

Kenya’da aralarında 200 fil ve 512 öküz başlı antilobun olduğu yüzlerce hayvan kuraklık nedeniyle öldü.

Turizm Bakanı yaptığı açıklamada Doğu Afrika ülkesi Kenya’da şubat ve ekim ayları arsında 200’ü aşkın filin kuraklık nedeniyle öldüğünü bildirdi.

Doğu Afrika’nın ekonomi motoru ve özellikle faunası ve safari sayesinde kıtanın büyük turistik güzergahı olarak değerlendirilen Kenya, son 40 yıldır yoğun bir kuraklık yaşıyor.

Ülkede açlık 50 milyonu aşkın nüfusun en az 4 milyonunu vururken, yetkililere göre kuraklık 47 bölgenin 23’ünü etkiledi.

Dört mevsimin yetersiz yağışla geçmesi 1980’li yılların başından bu yana an kurak koşulların oluşmasına neden oldu.

Bakan Peninah Malonzo, Nairobi’de düzenlediği basın toplantısında, “Kuraklık, su kıtlığının yanı sıra gıda kaynaklarının tükenmesi, özellikle otçul türlerde (...) önemli yabani yaşam ölümüne neden oldu” dedi.

Kuraklık özellikle 14 türü ağır bir şekilde etkiledi.  Turizm Bakanı’nın verdiği bilgilere göre ülke genelindeki su kıtlığı nedeniyle şubat ve ekim 2022 arasında 205 fil, 512 öküz başlı antilop, 381 zebra, 12 zürafa ve 51 manda öldü.

Bakanlığın 2021’de yayınladığı verilere göre Kenya’da 36 bini aşkın fil bulunuyordu.

Bakan, kuraklıkla başa çıkmak için yetkililerin özellikle “etkilenen türler için” tedbirler aldığını duyurdu.

Eylül ayının sonunda, Save the Elephants adlı sivil toplum örgütü, Kenya'nın kuzeyindeki kurak bir arazi olan Samburu koruma alanında ünlü bir filin öldüğünü duyurmuştu. Monsoon isimli dişi fil 60 yaşında ve yedi fil annesiydi. Bu beş kez avcıların saldırılarına maruz kalmış ancak hayatta kalmayı başarmıştı. Sivil toplum örgütü, yaşından ötürü filin sağlık durumu kötüleşse de bu durumun kuraklık nedeniyle daha da ağırlaştığını belirtti.

Ülkedeki kuraklık nedeniyle çok sayıda ırmak ve su kuyusu kururken, meralar tozlu alanlara dönüştü. Sadece Kenya’da 1,5 milyon baş hayvan bu nedenlerle öldü.