Kiliseden Fransa’ya: Mülteci sorununda ‘insani boyut’ önemli
Fransa’nın Calais kenti ve çevresindeki mültecilerin yerlerinden çıkarılmaları için hükümetin çalışmaları devam ederken, Kilise’den ‘insani boyutun’ dikkate alınması çağrısı geldi.
Fransa’nın Calais kenti ve çevresindeki mültecilerin yerlerinden çıkarılmaları için hükümetin çalışmaları devam ederken, Kilise’den ‘insani boyutun’ dikkate alınması çağrısı geldi.
Fransa Piskoposlar Konferansı (CEF) yetkililerinin Başbakan Manuel Valls ve İçişleri Bakanı Bernard Cazeneuve’le yaptıkları görüşmede, Calais ve çevresindeki mülteci yerleşkelerinin boşaltılmasında ‘insani boyutun’ gözden kaçırılmaması uyarısı yapıldı.
Hükümetle yapılan görüşmede mültecilerin bölgeden çıkartılmalarında bu boyutun önemine dikkat çektiklerini söyleyen CEF sözcüsü Olivier Ribadeau, hükümetin de kendileriyle ‘aynı çizgide’ olduğunu gördüklerini kaydetti. Ribadeau, Calais’den çıkarılacak mültecilerin başka kentlerde ağırlanmasına yönelik talebi dile getirdiklerini vurguladı.
Katolik Kilisesi’ne bağlı kurumların mültecileri ağırlamaya hazır olduğunun altını çizen CEF sözcüsü, son bir yılda yerel yönetimlerle planlayarak 2 bin 400’ü aşkın mülteciyi ağırladıklarını kaydetti. Sözcü, halen Fransa genelindeki kiliselere ait lokallerin sayımının yapıldığını ve boş olan yerlere yerleştirilebilecek mültecilerin sayısının belirlenmeye çalışıldığını da sözlerine ekledi.
CEF yetkilileriyle hükümet arasındaki görüşmede ayrıca geçtiğimiz haftalarda polis ve jandarmanın sınır bölgelerinde ‘mülteci avına çıkmasına’ yönelik kaygıların iletildiği de verilen bilgiler arasında.
Fransa’nın Calais bölgesi ve çevresinde sayıları 10 binin üzerinde olan mültecilerin çoğu ormanlık alanlarda ve insani olmayan koşullarda yaşıyordu. Bu bölgeden çıkarılan bazı mülteciler ülkenin farklı bölgelerine yerleştirilirken, birçok komünde mültecilere karşı ırkçı tepkiler gösterilmişti.