Klasik yakıtlara karşı üzüm kabuğu ve çekirdeğinden rakip

Son haftalarda yakıt fiyatlarının yüksekliği nedeniyle tepkilerin yükseldiği Fransa’da, üzüm kabuğu ve çekirdeklerinden üretilecek benzinin fosil yakıtlara önemli bir alternatif olabileceği savunuluyor.

Fransa’nın Gironde ilindeki Raisinor şirketi tarafından sadece üzün kabuğu ve çekirdeği kullanılarak elde edilen ED95 türü biyoetanol, kimi şehirlerde yolcu otobüslerinde test ediliyor.

Üzüm ve şarap üreticilerinin geride bıraktığı artıkların dönüştürülmesiyle elde edilen yakıt, bugüne kadar İsveç’in Stockholm şehri başta olmak üzere birçok yerde test edildi.

Üzüm atıklarından elde edilen yeni yakıt türünün en önemli özelliği ise, diğer klasik yakıtlara oranla yüzde 95 daha az karbondioksit (CO2) ve yüzde 50 daha az azot dioksit salması. Bu sayede küresel ısınmaya yol açtığı bilinen gaz salınımlarının önemli oranda azaltılması ve aynı zamanda şehirlerdeki hava kirliliğinin azaltılması mümkün olacak. Hava kirliliği, her yıl dünyada milyonlarca kişinin erken ölümüne yol açıyor.

2016 yılından yana Fransa’da benzin istasyonlarında satışa çıkarılan bu yakıtın önümüzdeki yıllarda daha da yaygınlaştırılması hedefleniyor. Geçtiğimiz günlerde Mont-de-Marsan şehrindeki bir şehiriçi otobüste test edilen yakıtın giderek daha fazla şehirde tercih edileceği bildiriliyor.

Bu yakıtın bir diğer özelliği ise normal yakıtlara oranla neredeyse yarı yarıya daha ucuz olması. Raisinor şirketi, yakıtın litresini önümüzdeki 5 yıl içinde 85 sent olarak sabitleme garantisi veriyor. Hali hazırda Fransa’da yakıt fiyatları 1,5 ile 1,6 euro arasında değişiyor ve yeni vergiler nedeniyle bu fiyatların daha da artacağı biliniyor.