KlimaHalle’de Kürdistan’daki ekolojik kırım teşhir edildi
Genç aktivistler tarafından Bern’de düzenlenen 3 günlük KlimaHalle etkinliğinde, Türk devletinin Kürdistan’a yönelik ekolojik kırım politikaları, yapılan bir sunumla teşhir edildi.
Genç aktivistler tarafından Bern’de düzenlenen 3 günlük KlimaHalle etkinliğinde, Türk devletinin Kürdistan’a yönelik ekolojik kırım politikaları, yapılan bir sunumla teşhir edildi.
Her yıl İsviçre'nin Bern kentinde küresel iklim krizine ilişkin genç aktivistler tarafından düzenlenen KlimaHalle etkinliğinde, Türk devletinin Kürdistan coğrafyasına yönelik ekolojik kırım politikaları teşhir edildi.
Reitschulle’deki etkinlik alanında dün başlayan ve 3 gün sürecek olan KlimaHalle etkinliğinde ekoloji aktivistleri fikir alışverişi, seminerler ve sanat atölyeleri düzenliyor. Etkinlikte konserler de düzenleniyor.
Bern Demokratik Kürt Toplum Merkezi adına katılan ekoloji aktivisti Tuncay Ok, Kürdistan doğasına yönelik ekolojik kırımı, yaptığı bir sunumla katılımcılara aktardı.
Mezopotamya coğrafyasında yer alan Kürt halkının 5 bin yıllık tarihini anlatarak başlayan Tuncay Ok, Kürdistan'da 90'lı yıllarda başlayan baraj projeleriyle bölge tarihi ve kültürünün sular altında bırakıldığına, yüzlerce yerleşim yerinin boşaltılarak bölge halklarının zoraki göçe maruz bırakıldığına dikkat çekti. Ok, bu projenin, aslında bölgenin ekolojik yıkıma uğratılarak insansızlaştırılmasına yönelik olduğunu vurguladı.
AKP-MHP faşizmi eliyle 2005 yılından itibaren uygulanan politikalar sonucu Kürdistan'daki ekolojik yıkıma karşı ekolojik ve sürdürülebilir bir toplum için' oluşturulan Mezopotamya Ekoloji Hareketi'nin çalışmalarını slayt gösterimiyle aktaran Ok, "Çalışmalarımızı ülke dışına taşırarak, İsviçre dahil Avrupa ülkelerinde Ekoloji Meclisleri oluşturmaya başlayacağız" diyerek sunumunu tamamladı.
Sunumun ardından soru-cevap kısmına geçilerek etkinlik sonlandırıldı.