Kolberler, ölüm komandolarının hedefinde
Doğu Kürdistan’ın Hewraman bölgesinde, İran rejim güçleri tarafından kolberlere yönelik yargısız infazda bir kişi hayatını kaybetti, biri yaralandı.
Doğu Kürdistan’ın Hewraman bölgesinde, İran rejim güçleri tarafından kolberlere yönelik yargısız infazda bir kişi hayatını kaybetti, biri yaralandı.
Yerel kaynaklara göre İran rejim güçleri, Hewreman’ın Hane Germele köyünde kolberleri taradı.
Kurşunların hedefi olan iki kolberden biri hayatını kaybederken, biri de yaralandı.
26 Haziran’da Kolbernews’in geçtiği bir habere göre, Banê kentinde İran rejim güçleri 16 yaşındaki çocuk kolber Hêmin Salehpur’u katletti.
13 Haziran’daki yine Banê’de kolberler saldırıya uğradı. Zelê köyü yakınlarındaki sınır hattında gerçekleşen saldırıda, evli ve iki çocuk babası Mihemed Hisên Zade hayatını kaybetti, 3 kolber de yaralandı.
Doğu Kürdistan’da neredeyse ortalama her gün bir kolber hayatını kaybediyor. Geçen yıl sadece Nisan ayında en az 40 kolber katledilmiş, onlarcası yarlanmıştı.
Sınır hattında ölüm komandoları şeklinde dolaşan rejim güçleri, işledikleri suçlar karşısında herhangi bir yaptırıma maruz kalmıyor aksine, iktidar tarafından teşvik ediliyor.
Doğu Kürdistan, İran rejiminin bilinçli politikaları ile yıldan yıla yoksullaştırıldı. Doğu Kürdistan, İran’daki en yoksul bölgelerden biri olarak dikkat çekiyor. Diğer bölgelere göre burada daha az yatırım yapıldı, kalkınma kasıtlı bir şekilde frenlendi. Tarım ve sanayinin gelişmesinin önüne geçildi. Sonuç olarak, işsizlik değerleri de İran’ın diğer bölgelerine göre en yüksek düzeye ulaştı.
Ayrımcılık, baskı ve yoksullaştırma politikaları karşısında, kaçak yük taşımak bir tercih değil, hayatta kalmak için zorunlu bir hale geldi.
Kolber ya da “kolbar”, Kürtçede “kol” ve “bar” kelimelerinden türedildi. Kol “sırt”, bar “yük” anlamına geliyor. Kolberler, tehlikeli sınır hattında yük taşıyarak geçimlerini sağlıyorlar. Bu yükte, sigara, cep telefonu, örtüler, ev eşyaları, çay ve nadiren alkollü içecekler bulunuyor. Güney Kürdistan ile Doğu Kürdistan arasındaki bu ticaretin gerçekleşmesi için tehlikeli yollardan gidiliyor. Getirilen malzemeler, Tahran gibi ticari merkezlerde çok yüksek fiyatlara satılıyor. Ancak hayatları pahasına bu işi yapan kolberler ise çok cüzi miktarda ücret alabiliyorlar.
Kasıbkar, kolberlerin Güney Kürdistan’a giderek taşıdıkları malları teslim alan ve kent kent dolaşarak alıcı bulanlara deniliyor.
Kolbar ve kasıbkarlar, yaşları 13 ila 70 arasında değişen insanlardan oluşuyor. Aralarında ilk okul diploması olanlar da, üniversite diploması olanlar da var. İş bulamadıkları için yük taşımak zorunda kalıyorlar. Son beş yıl içerisinde, 300 dolayında kolber ve kasıbkar soğukkanlı bir şekilde katledildiler. Katledilenlere ilişkin kesin bir rakam verilemiyor.