Küresel ısınma iki bin yıldır hiç bu kadar hızlı artmadı

Yapılan son araştırmalar, küresel ısınmanın özellikle son on yıllarda tüm dünyada arttığına ve bunun hızlı bir artış olduğuna dikkat çekiyor.

Küresel ısınmanın insan kaynaklı olduğunu reddedenler ile acil önlem alınmasını isteyenler arasındaki tartışmaya ışık tutan araştırmalar yayınlanmaya devam ediyor.

Son olarak yayınlanan iki araştırmaya göre dünyada son 2 bin yılda ısınma veya soğuk iklim bölgeler düzeyinde kalırken, Sanayi Devrimi’nden bu yana dünyanın hemen hemen her bölgesinde ısınma söz konusu.

ÖNCELERİ BÖLGESEL VE YAVAŞ BİR ARTIŞ SÖZ KONUSUYDU

Nature dergisinde yayınlanan bir araştırmada, 700 kadar farklı gösterge baz alınarak sıcaklıklar incelendi. Buna göre, 19’uncu yüzyıl ortalarına kadar daha çok bölgesel düzeyde kalan sıcaklık artış veya düşüşleri, son 130 yılda yerini daha ziyade artışlara bıraktı.

Araştırmada, 1300’lü yıllar ile 1850 arasında Avrupa’nın dondurucu soğuklar yaşadığı kaydedilirken, aynı dönemde dünyanın başka yerlerinde sıcaklıkların hakim olduğu belirtildi.

Araştırmaya göre, ilk ölçümlerin yapıldığı 1881 yılından bu yana küresel ısınma dünya tüm bölgelerine yansıdı. Buna göre, o tarihten bu yana dünyanın yüzde 98’inde sıcaklıklar artış gösterdi.

Araştırmada yer alan Columbia Üniversitesi görevlisi Nathan Steiger, “Tarihe dönüp baktığımız zaman bölgesel hava olaylarına rastlıyoruz, ancak hiçbiri global düzeyde değil. Ama şimdi bu global. Dünyanın yüzde 98’inde Sanayi Devrimi’nden bu yana bir sıcaklık artış gösterdi” diye konuştu.

KISA PERİYODLARDAKİ EN YÜKSEK ARTIŞLAR SON ON YILLARDA

Nature Geoscience’da yer alan bir diğer makalede ise, son 2 bin yıldaki sıcaklıklar birkaç on yıllık zaman dilimleri baz alınarak incelendi. Bu araştırmaya göre, dünya üzerindeki sıcaklık artışlarındaki hız özellikle 20’nci yüzyıl sonlarından itibaren dikkat çekiyor.

Bu araştırmaya göre, Sanayi Devrimi’nden önceki dönemlerde sıcaklık artışları hem daha yavaş hem de düzensiz idi. Oysa şimdi hem hızlı bir artış hem de bu artışın düzenli bir biçimde olması söz konusu.

Nature Geoscience dergisindeki makaleyi yorumlayan Londra College Üniversitesi uzmanlarından Mark Maslin, yapılan son araştırmaların artık küresel ısınmanın insan kaynaklı olduğunu reddeden ‘iklim şüphecilerini’ durdurma açısından önemli olduğunu vurguladı.