“İneklerimiz Temmuz ayı ortalarından bu yana Haziran ayında biçilen samanı yiyor, çünkü hiç ot kalmadı.” Bu cümleler İsveçli, Alman ya da Britanyalı çiftçilere ait. Fransa’daki çiftçiler de kış için hazırlanan otların yaz aylarında otların kurumuş olmasından kaynaklı kışın ne yedirecekleri konusunu şimdiden tartışmaya başladı.
Akdeniz ülkelerindeki çiftlik sahipleri uzun yıllardır kuraklık ve susuzluğa alışmış olsa bile Kuzey Avrupa’daki çiftçi ve üreticilerin durumu aynı değil.
İsveç’te orman yangınları binlerce hektarlık ormanlık ve yeşillik alanın yok olmasına sebep oldu. Çiftçiler federasyonu bu durumu son elli yılın en korkunç krizi olarak nitelendiriyor.
Hayvanlar için yiyecek sıkıntısının ise kış aylarında çok ciddi olacağı belirtiliyor. Hayvan çiftliği sahiplerinin kış için hazırladığı yiyeceği zorunluluktan dolayı yaz aylarında verdiğini belirten İsveçli yetkililer, 2017 yılına oranla tahıl üretiminde yüzde 29’luk bir düşüş olacağını da vurguluyor.
Almanya’nın Idem bölgesinde ise 25 çiftlikten 1’i şu anda kapanma tehlikesi ile karşı karşıya. Almanya’nın tarım eyaletlerinden olan Aşağı Saksonya’daki üretim oranı ise geçen yıla oranla yüzde 40 düşmüş durumda.
Hollanda’da ise yem eksikliği yüzde 40 ile 60 arasında hesaplanırken, tahıl üretiminde de yüzde 20’lik düşüş olduğu kaydediliyor.
Britanya ise son 80 yılın en kurak yazını geçirdi. Britanya’da ise otlak eksikliğinden kaynaklı olarak süt üretiminde çok ciddi bir düşüş yaşandı.
Fransa’nın doğusunda ise Temmuz ayından bu yana ciddi sıkıntılar yaşanıyordu. Ağustos ayından itibaren de ülkenin geri kalan bölgesinde kuraklıkla alakalı çok ciddi sorunlar yaşanıyor.
Fransa’nın temel su kaynaklarından olan Massif Centaral bölgesinde bile çiftçilerin ikinci kez ot biçimi yapamadığı belirtiliyor. Çiftçiler kuraklıkla mücadele ederken, diğer taraftan hayvanlarına yedirecekleri saman konusunda ise spekülasyonlar fiyatı arttırdı. Samanın tonu geçtiğimiz yıl 60 ile 80 euro arasında satılırken, şu anda fiyatlar 100 Euro’yu bulmuş durumda.
Almanya, kuraklıktan zarar gören çiftçiler için 340 milyon, İsveç 117 milyon Euro tutarında 1,2 milyar kron bütçe ayırdı.
Fransa’da ise çiftçiler başka bir sorun ile karşı karşıya. Çiftçilere yardım konusu tabu şeklinde ve konuşulmazken, mezbahaların ise Bigard grubunun kontrolünde olması ayrı bir sorun teşkil ediyor. Söz konusu grubun, hayvanları kuraklıktan dolayı çiftçilerden daha ucuz fiyata alacağı tartışılıyor.