Küresel ısınma: Bangkok yakın gelecekte başka yere taşınabilir

Tayland'ın başkenti Bangkok, yükselen deniz seviyeleri nedeniyle taşınabilir.

KÜRESEL ISINMA

Üst düzey iklim yetkilisi Pavich Kesavawong, AFP'ye verdiği röportajda, projeksiyonların Bangkok'un yüzyılın sonuna kadar sular altında kalabileceğini gösterdiğini belirtti. Şehrin büyük bölümü zaten yağmur mevsiminde sel baskınlarından etkileniyor.

Pavich Kesavawong, şehirdeki küresel ısınma karşısında yeterince hızlı uyum sağlanamadığını ve bu nedenle Bangkok'un gelecekte ciddi risklerle karşı karşıya olduğunu söyledi. 

“Sanırım şimdiden sanayi öncesi sıcaklık artışının 1,5 santigrat derece üzerindeyiz” diyen Kesavawong, “Mevcut durum değişmezse Bangkok sular altında kalacak” şeklinde uyardı.

Belediye, çeşitli önlemler almayı düşünüyor; bunlar arasında Hollanda'daki gibi bentler inşa etmek de var. Pavich Kesavawong, başkenti taşımayı düşündüklerini ancak bu tartışmaların henüz hipotez aşamasında olduğunu ve sorunun çok karmaşık olduğunu vurguladı. 

Kesavawong, “Bu şekilde başkenti, hükümet bölgelerini ve iş bölgelerini ayırabiliriz” diye belirtti. 

ENDONEZYA BENZER BİR ADIM ATTI

Henüz başkentin taşınmasıyla ilgili siyasi bir karar alınmadı, ancak Endonezya benzer bir adım atarak yeni başkenti Nusantara'yı açacak ve burası kirlenen ve batan Cakarta'nın yerini alacak.

Tayland, iklim değişikliğinin etkilerini birçok sektörde yaşıyor. Yetkililer, son zamanlarda yaşanan mercan ağarması nedeniyle birçok milli parkı kapattı ve daha fazla kapatma olasılığı bulunuyor.

Yakın gelecekte, Tayland'ın ilk iklim değişikliği yasasının hayata geçmesi bekleniyor. Bu yasa, karbon fiyatı ve adaptif önlemler gibi konuları ele alacak ve Tayland, 2050 yılına kadar karbon nötr olmayı, 2065 yılına kadar ise net sıfır karbonu hedefliyor.