Küresel ısınma: BM’ye göre gezegen çöküşün eşiğinde

Birleşmiş Milletler, Dünya Meteoroloji Örgütü (WMO) tarafından yayınlanan yeni bir rapora göre, 2023 yılı, kayıtlara geçen en sıcak on yıl oldu.

KÜRESEL ISINMA

Rapora göre, sera gazı seviyeleri, yüzey sıcaklıkları, okyanusların ısı içeriği ve asitlenmesi, deniz seviyesinin yükselmesi, Antarktika buz kütlesinin boyutu ve buzulların geri çekilmesi gibi önemli göstergelerde rekorlar kırıldı.

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, "fosil yakıt kirliliği benzeri görülmemiş bir iklim kaosuna neden olurken" gezegenin "çöküşün eşiğinde" olduğu uyarısında bulundu. 

BM Başkanı, "Küresel ısınmanın her bir derecesinin Dünya'daki yaşamın geleceği üzerinde etkisi vardır" uyarısında bulundu.

WMO Genel Sekreteri Celeste Saulo, iklim krizinin insanlığın karşı karşıya olduğu en önemli sorun olduğunu belirtirken, sıcak hava dalgaları, seller, kuraklıklar, orman yangınları ve tropikal siklonların artışının sefalet ve kaosa neden olduğunu belirtti. 

Celeste Saulo, "Küresel meteoroloji topluluğu dünyayı uyarıyor ve alarm veriyor: kırmızı alarmdayız" dedi. 

Geçtiğimiz yıl, dünya okyanuslarının neredeyse üçte biri sıcak hava dalgalarının etkisindeydi. 2023 sonuna kadar dünya okyanuslarının %90'ından fazlasının sıcak hava dalgalarına maruz kalması bekleniyor.

Deniz seviyesinin yükselmesi, buzulların geri çekilmesi ve Antarktika deniz buzunun kaybı gibi göstergeler endişe verici boyutlara ulaşmış durumda. Ancak, WMO yenilenebilir enerji üretimindeki artışın umut verici olduğunu düşünüyor: 2023'te bu alandaki kapasite neredeyse %50 arttı.