Küresel ısınma mercan resiflerini tehdit ediyor
Malezya mercan resiflerinin ağarması üzerine Balıkçılık Bakanlığı tur operatörlerini etkilenen bölgelerdeki turist sayısını kontrol etmeye çağırdı.
Malezya mercan resiflerinin ağarması üzerine Balıkçılık Bakanlığı tur operatörlerini etkilenen bölgelerdeki turist sayısını kontrol etmeye çağırdı.
Mercan resifleri, insan kaynaklı iklim değişikliği nedeniyle doğanın en çok tehlike altında olan kaynaklarından biri haline geldi.
Malezyalı yetkililer, tehlike altındaki hazinelerinden biri olan Malezya'nın mercan resiflerinin yarısından fazlasının ağarma dönemine girdiğini açıkladı.
Malezya Balıkçılık Bakanlığı pazar günü yaptığı açıklamada, bu rakamların nisan ve haziran ayları arasında yapılan bir çalışmanın sonucu olduğunu bildirdi.
Süreç devam ettiği için polip kolonilerindeki gerçek ölümleri ölçmek hala imkansız olsa da, denizdeki sıcak hava dalgaları dünyadaki resiflerin çoğunu ölümcül bir bölgeye itti.
Bakanlık, "Beyazlama %80'i aşarsa, etkilenen resifleri korumak için geçici erişim kısıtlamaları da dahil olmak üzere daha ileri müdahale önlemleri alınabilir" uyarısında bulundu.
Bakanlık, resifler üzerindeki baskıyı azaltmak için tur operatörlerini etkilenen bölgelerdeki turist sayısını kontrol etmeye çağırdı.
Bakanlık ayrıca araştırmacılar, STK temsilcileri ve Malezya'nın Sabah ve Sarawak eyaletlerinden oluşan bir mercan ağarması müdahale komitesi kurulduğunu duyurdu.
Mercan resiflerinin hayatta kalmasını tehdit eden mercan ağarması, hem kuzey hem de güney yarımkürede altmış iki ülke ve bölgede teyit edildi.
Renk değişimi şeklinde ortaya çıkan bu durum, mercanlara parlak rengini veren simbiyotik alglerin dışarı atılmasına yol açan su sıcaklığındaki artıştan kaynaklanıyor.
Malezya çok sayıda popüler dalış bölgesinin yanı sıra özellikle zengin bir deniz yaşamına sahip. Bu Güneydoğu Asya ülkesinde kırk iki adayı çevreleyen sular deniz parkı olarak sınıflandırılmıştı.