Kutup rüzgarları Avrupa’nın büyük bölümünü etkileyecek

Bu haftanın sonu ile önümüzdeki haftanın başı arasında soğuk hava kütlesi Kuzey Kutbundan gelerek Avrupa'nın bir bölümünden geçecek.

Soğuk hava dalgası Avrupa'nın bir bölümünü etkisi altına alacak. Kuzey Kutbundan başlayan hava kütlesi Rusya ve Finlandiya'nın bir bölümünden geçerek Polonya, Almanya ve son olarak Fransa'ya ulaşacak. 

Pazar günü Polonya'nın başkenti Varşova'da hava sıcaklığı -6°C olacak ve Berlin'de maksimum sıcaklıklar -3 ile -1°C arasında seyredecek.

Météo France, "Pazartesi ve Salı günleri, maksimum sıcaklıkların ülkenin doğu yarısının büyük bölümünde, Merkez bölge ve Ile-de-France'a kadar 0°C'nin üzerine çıkmakta zorlanacağı ve ülkenin batı tarafında sıfırın biraz üzerinde olacağı" tahmininde bulundu. 

Météo France, web sitesinde bu fenomenin kaynağını şöyle açıklıyor: "Güçlü bir antisiklon önce bu hafta sonu Avrupa'nın batı kenarı üzerinde, ardından gelecek hafta başında kıtanın kuzeyi üzerinde ve hafta boyunca Britanya Adalarını merkez alarak etkisini gösterecek".

İskandinav ülkeleri halihazırda şiddetli bir soğuk hava dalgası yaşıyor. Çarşamba günü İsveç'in kuzeyinde -43.6°C ile 1999 yılından bu yana en düşük Ocak ayı sıcaklığı kaydedildi.  Norveç Meteoroloji Enstitüsü'ne göre, Oslo'da sıcaklıklar bu hafta sonu -27°C'ye kadar düşebilir.

Aşırı hava olayları ve küresel ısınma arasındaki bağlantıyı inceleyen Dünya Hava Durumu Atıfları'na (WWA) göre, iklim değişikliğinin bir sonucu olarak aşırı soğuk hava olaylarının olasılığı ve yoğunluğu dünya çapında azaldı.