NASA: Okyanus seviyesi ‘önemli ölçüde’ yükseldi
NASA'ya göre, El Niño fenomeni ve iklim değişikliği nedeniyle deniz seviyesindeki ortalama artış bir yılda 0,76 santimetre oldu.
NASA'ya göre, El Niño fenomeni ve iklim değişikliği nedeniyle deniz seviyesindeki ortalama artış bir yılda 0,76 santimetre oldu.
NASA tarafından yapılan açıklamada, 2022 ve 2023 yılları arasında ortalama küresel deniz seviyesinin 0,76 santimetre yükseldiği ifade edildi. Açıklamada bunun hem El Niño fenomeni hem de iklim değişikliği nedeniyle diğer yıllara kıyasla "önemli bir sıçrama" olduğu belirtildi.
Uydu gözlemlerine dayanan verilere göre 1993 yılından bu yana deniz seviyeleri ortalama 9.4 cm yükseldi.
Bunun başlıca sorumlusu, buzulların erimesinin yanı sıra ısının emilmesi nedeniyle okyanusların genişlemesini de içeren iklim değişikliği olarak kaydedildi.
Deniz seviyeleri giderek daha hızlı yükselirken, 1993 (yılda 0.18 cm) ile günümüz (0.42 cm) arasında iki kattan fazla bir artış yaşandığı belirtiliyor.
NASA'da bu konudan sorumlu ekibin başkanı Nadya Vinogradova Shiffer yaptığı basın açıklamasında, "Mevcut oran, 2050 yılına kadar küresel okyanus seviyelerine 20 cm daha ekleme yolunda olduğumuz anlamına geliyor" dedi. Vinogradova, bu durumun "dünya genelinde sellerin sıklığını ve sonuçlarını arttıracağını" vurguladı.
2022 ve 2023 yılları arasında gözlemlenen yükselme, Kuzey Amerika'nın Büyük Gölleri'nin en büyüğü olan Superior Gölü'nün dörtte birinin okyanuslara dökülmesine eşdeğer olarak değerlendiriliyor.
Bu artış, bir önceki yıl gözlemlenen seviyenin (2021 ve 2022 yılları arasında +0,21 cm) dört katından biraz daha azını temsil ediyor. 2021-2022 arasındaki yıl, La Niña fenomeni iş başındaydı.
NASA'da konuyla ilgili bir araştırmacı olan Josh Willis, "La Niña sırasında, normalde okyanuslara düşen yağmur bunun yerine karaya düşerek okyanuslardan geçici olarak suyu uzaklaştırıyor" dedi.
Willis, ancak "El Niño yıllarında, normalde karaya düşen yağmurun çoğu okyanusa düşüyor ve okyanus seviyelerini geçici olarak yükseltiyor" diye ekledi.