Nepal’de sel ve toprak kaymaları: 14 ölü, 9 kayıp

Nepal’de sağanak yağışların yol açtığı ani sellere ve toprak kaymaları nedeniyle en az 14 kişinin öldüğü, 9 kişinin de kaybolduğu bildirildi.

SEL VE TOPRAK KAYMASI

Nepal polis sözcüsü Dan Bahadur Karki AFP'ye yaptığı açıklamada, seller ve toprak kaybalarında 14 kişinin hayatını kaybettiğini ve 9 kişinin kaybolduğunu belirtti. Karki, "Polis kayıp kişileri bulmak için diğer kurumlar ve yerel halkla birlikte çalışıyor" dedi.

Nepalli yetkililer perşembe gününden bu yana devam eden şiddetli yağışların ardından birçok nehirde daha fazla sel baskını yaşanabileceği uyarısında bulundu.

Hindistan sınırındaki birçok alçak bölgede sel felaketi yaşandığı bildirildi. Geçtiğimiz ay Himalaya ülkesi Nepal’de şiddetli fırtınaların toprak kaymalarına, yıldırımlara ve sellere neden olması sonucu 14 kişi hayatını kaybetmişti.

HİNDİSTAN’DA ÖLÜ SAYISI 58’E ÇIKTI

Komşu Hindistan'da afet yönetim otoritesi de pazar günü yaptığı açıklamada, kuzeydoğudaki Assam eyaletinde meydana gelen sellerde son 24 saat içinde 6 kişinin öldüğünü söyledi. Böylece Mayıs ortasından bu yana ülkede sağanak yağmur nedeniyle ölenlerin sayısı 58'e yükseldi.

BANGLADEŞ’TE 2 MİLYONU AŞKIN KİŞİ ETKİLENDİ

Afet yönetim ajansı, Hindistan'ın aşağı kıyısındaki alçak bir ülke olan Bangladeş'te iki milyondan fazla insanın sellerden etkilendiğini bildirdi. Bu ülkenin büyük bölümü deltalardan oluşuyor ve Himalaya nehirleri Ganj ve Brahmaputra Hindistan'ı geçtikten sonra denize doğru yol alıyor.

Haziran'dan Eylül'e kadar süren muson yağmurları her yıl Güney Asya'da ölüm ve yıkıma yol açıyor, ancak son yıllarda ölümcül sel ve toprak kaymalarının sayısı arttı. Uzmanlar iklim değişikliği ve yol yapımının sorunu daha da kötüleştirdiğini belirtiyor.