Noel bireyci yaşama karşı toplumsallığı korumaktan yana

Hıristiyan toplumu için önemli bir yere sahip olan Noel, Batı toplumunda gün geçtikçe kendini daha çok hissettiren bireyci yaşama karşı önemli kültürel bir değer.

Hıristiyan olan ülkelerde her yıl 25 Aralık’a tarihinde İsa’nın doğumu olarak kutlanan Noel, Doğuş Bayramı, Kutsal Doğuş veya Milat yortusu isimleriyle de adlandırılmaktadır. Özellikle 20. yüzyıldan itibaren sadece Hıristiyan toplumunda değil birçok toplum tarafından da kutlanmaya başlayan Noel, yeni jenerasyonla birlikte dini bir bayram olmanın yanı sıra kültürel bir değer olarak kendini sürdürmektedir.

Noel etkinlikleri Avrupa’nın birçok ülkesinde Aralık ayından itibaren başlarken, asıl kutlamalar 24 Aralık arifesiyle başlayıp 26 Aralık gecesine kadar devam eder.

Bu takvimlerde her pencerenin ardında resimler veya şekerler saklanarak her gün birisi açılır. Yine birçok ülkede advent mumları yakılarak İsa’nın doğumu karşılanır.

Noel öncesinde Noel partileri verilir, Noel ağaçları büyük bir ihtişamla süslenir, caddeler, sokaklar, alışveriş merkezleri, evlerin bahçeleri ışıklar ve yeni yıl süsleriyle süslenir. Noel boyunca insanlar birbirlerine hediyeler alarak aile ziyaretlerinde bulunur. Özellikle Noel arifesinde Noel babanın gelişi simgesel olarak canlandırılır, çocuklar Noel babanın getireceği söylenen hediyeleri beklerler.

Yeni jenerasyonla birlikte gün geçtikçe dini bir bayram olma özelliğinden sıyrılarak bir anlamda kültürel bir gelenek olarak sürdürülmeye çalışılan Noel, özelikle batı toplumunda gün geçtikçe giderek artan bireysel yaşama karşı da önemli bir bayram olarak da tanımlanabilir. Noel boyunca yapılan arkadaş ve aile ziyaretleri, toplumsal bağların korunmasına katkıda bulunduğu gibi aynı zamanda farklı kültürlerin bir arada yaşanmasına katkı sunuyor.

Noel kutlamaları için büyük bir önemse sahip olan Noel pazarları, Hıristiyan ülkelerde büyük öneme sahip. Günler öncesinde kurulan bu alanlarda Noel alışverişleri yapılırken, bu alanlar aynı zamanda insanların günlerce birlikte zaman geçirme özelliğine de sahip.

Geçtiğimiz günlerde Almanya’nın başkenti Berlin’de Noel pazarına DAİŞ tarafından yapılan terörist saldırının ardından Avrupa’da kurulan bu pazarlarda yoğun güvenlik önlemleri alınmış ve yapılan bu saldırının insanlarda korku yarattığı söylenmişti. Saldırının ardından insanların Noel pazarlarına katılmaları ve toplu Noel kutlamalarına bakıldığında aslıdan bu saldırının hiç de amacına ulaşmadığını gerçekliğini ortaya koydu.