Okyanuslar bugüne kadarki en sıcak mayıs ayını yaşadı

Avrupa iklim servisi Copernicus, mayıs ayında okyanusların yüzeyinde rekor sıcaklıklar yaşandığını belirtti.

Copernicus, okyanus yüzeyinin şimdiye kadar kaydedilen en sıcak mayıs ayını yaşadığını açıkladı.

İklim değişikliğine ilişkin Avrupa Copernicus Servisi (C3S) Müdür Yardımcısı Samantha Burgess yaptığı yazılı açıklamada, "Okyanus yüzey sıcaklıkları şimdiden rekor seviyelerde ve verilerimiz, Mayıs 2023'te tüm buzsuz denizler için ortalama sıcaklığın diğer tüm mayıs aylarından daha yüksek olduğunu gösteriyor" dedi.

Bu sonuçlar, uydulardan ve aynı zamanda dünyanın dört bir yanındaki gemilerden, uçaklardan veya hava istasyonlarından alınan milyarlarca ölçümden elde edilen bilgisayar analizlerine dayanıyor. Copernicus tarafından kullanılan verilerin bir kısmı 1950'ye kadar uzanıyor.

Ayrıca mayıs ayı, dünyadaki sıcaklıklar açısından kaydedilen en sıcak ikinci ay oldu. Samantha Burgess, Ekvatoral Pasifik'te El Niño sinyalinin ortaya çıkmaya çıkmaya devam ettiğine işaret ederek, “Mayıs 2023, dünyanın en sıcak ikinci ayıydı" dedi.

El Niño, genellikle dünyanın bazı bölgelerinde artan sıcaklıklar ve artan kuraklıklar şeklinde kendisini gösterirken, başka yerlerde şiddetli yağmurlarla ilişkilendiriliyor.

El Niño en son 2018-2019'da meydana geldi. Daha sonra yerini zıt etkilere ve özellikle sıcaklıklarda düşüşe neden olan, neredeyse üç yıl süren La Niña'ya bıraktı.

Mayıs ayı başlarında, Dünya Meteoroloji Örgütü (WMO), El Niño'nun Temmuz ayı sonuna kadar yüzde 60 ve Eylül ayı sonuna kadar yüzde 80 gelişme şansı olduğu tahmininde bulunmuştu.