Ormanlık alanların arttırılmasıyla CO2 azaltılabilir mi?

İsviçreli uzmanların araştırmasına göre ormanlık alanların üçte bir oranında arttırılması atmosferdeki karbondioksitin azaltılmasına imkân tanıyabilir.

Zürih Federal Politeknik Üniversitesi profesörlerince yönetilen araştırmada, küresel ısınmaya yol açan karbondioksit gazının azaltılabilmesi için daha fazla ağaç ekimi çözüm olabilir. Ancak birçok diğer bilim insanı ise, araştırmanın ‘kolaycı’ çözümler ürettiğini savunuyor.

Zürih’teki uzmanların hazırladığı ve Science dergisinde yayınlanan çalışma kapsamında dünyadaki ormanlık alanlar ile ağaç ekimi yapılabilecek alanlar irdelendi. Araştırmaya şehirler ile mevcut tarım alanları veya tarım yapılabilecek alanlar dahil edilmedi.

1 MİLYAR HEKTARA YAKIN YENİ ORMANLIK ALAN OLUŞTURULABİLİR

Buna göre, dünya üzerinde 2,8 milyar hektar (28 milyon kilometrekare) üzerindeki ormanlık alanların 900 milyon hektar kadar arttırılması mümkün. Bu alanların yarısı dünya topraklarının da yarısına yakınına hükmeden ABD, Çin, Kanada, Brezilya, Avustralya ve Rusya’da bulunuyor.

İsviçreli uzmanlar, ormanlık alanların üçte bir oranında arttırılmasıyla birlikte atmosfere salınan karbondioksit gazının önemli bir kısmının ağaçlarda hapsedilmesinin mümkün olabileceğine dikkat çekiyor.

SALINAN CO2’NİN ÜÇTE İKİSİ EMİLEBİLİR

Araştırmada, ormanlık alanların bu düzeyde arttırılması halinde 19’uncu yüzyıldan bu yana atmosfere salınan 300 gigaton karbondioksitin 205 gigatonluk kısmı bu ormanlarca emilmiş olacak.

Araştırmanın sorumlularından Jean-François Bastin, iklimsel değişikliklerin önlenebilmesi için ormanlık alanların arttırılmasının da hükümetlerin stratejilerine dahil edilmesi gerektiğini savundu. Aynı araştırmada, Birleşmiş Milletler (BM) uzmanlarınca geçen yıl hazırlanan raporda da dünya üzerinde 1 milyar hektar ek ormanlık alanın oluşturulabileceğine dikkat çekilmişti.

‘SADECE KISMİ BİR ÇÖZÜM’ ELEŞTİRİSİ

Ancak Zürihli uzmanların araştırmasına bazı bilim insanlarından olumsuz tepki geldi. Oxford Üniversitesi’nden Profesör Myles Allen, ormanlık alanların arttırılmasının kısmi bir çözüm olduğunu söyledi. Allen, petrol veya kömür gibi enerjilerin kullanımını önlemek amacıyla doğal çözümler olmadığını savundu.

‘TEK YÖNTEM SALINIMLARI SIFIRLAMAK’

Londra Üniversitesi Akademisi’nden Simon Lewis ise, yeni ormanların fazla salınımların emilmesine faydası olabileceğini kaydetti. Araştırmaya ilişkin bir değerlendirme yapan Lewis, “Ama iklimi dengeleyecek tek yöntem, sera etkili gazların salınımını sıfıra indirmektir” yorumu yaptı.

Son yıllarda yapılan tüm araştırmalar, halen 19’uncu yüzyıl sonuna oranla 1 derece düzeyinde olan küresel ısınmanın en fazla 1,5 ila 2 dereceyle sınırlı kalması gerektiğini gösteriyor. Aynı araştırmalar, bu düzeyin tutturulabilmesi için ise mevcut petrol ve kömür rezervleri yerine yenilenebilir enerji kaynaklarının daha fazla kullanılması gerektiğinin altını çiziyor.