Oxfam: Fransa’da iklime uyum politikasındaki eksiklikler temel hakları tehdit ediyor

Oxfam tarafından yayınlanan bir rapora göre, Fransa'da sağlık, eğitime erişim ve düzgün barınma gibi temel hakların yarısından fazlası, devletin iklim değişikliğine uyum sağlama konusundaki "ihmali" nedeniyle tehdit altında.

"İklim değişikliği konusu parlamento seçim kampanyası sırasında tamamen gölgede kaldı, ancak artık göz ardı edilemez" diyen sivil toplum örgütü Oxfam, 2100 yılına kadar Fransa'da 4°C ısınma varsayımına dayanan İklim Değişikliğine Uyum için Üçüncü Ulusal Plan'ın (PNACC-3) hala gecikmiş olduğunu belirtiyor. 

Fransa'da Yeni Halk Cephesi'ne (NFP, sol koalisyon) yakın olan STK'nın analizine göre, 50 temel insan hakkından en az 26'sı "onarmaya çalışmadan önce felaketlerin gerçekleşmesini bekleyen" kamu yetkililerinin adaptasyon konusundaki doğaçlamaları nedeniyle " doğrudan tehdit altında’’ bulunuyor.

Rapor, etkilerin özellikle "en savunmasız olanlar, kadınlar, çocuklar, azınlıklar, yaşlılar ve izole edilmişler" için şiddetli olacağını öngörüyor.

EcoAct tarafından yapılan bir araştırmayı baz alan Oxfam Fransa'ya göre, 1,3 milyon anaokulu çocuğu (3-5 yaş arası) 2030 yılına kadar 35°C'yi aşan sıcaklığa maruz kalabilir ve bu da eğitim haklarını tehdit edebilir. 

Ülkedeki her iki sınıftan biri ve hatta güneydoğu, Paris bölgesi ve güneybatıdaki dört ilin %100'ü bu durumdan etkilenecek.

+4°C sıcaklığın olduğu bir Fransa'da sıcak hava dalgası günlerinin sayısı en az beş kat artacak. Fransız hava tahmin ajansı Météo-France'ın tahminlerine göre, sıcak günlerin sayısı Paris bölgesinde 94 güne, diğer bir ifadeyle yılın dörtte birine ulaşabilir.

Oxfam, iş hukukunun, özellikle inşaat, tarım ve bakım sektörlerinde %36'sı halihazırda sıcağa maruz kalan işçiler için bu tehlikeli gerçeğe uygun olmamasına tepki gösteriyor. 

Bir hükümet projeksiyonuna göre, 2100 yılına kadar hastanelerin %5'i aşırı iklim olaylarına (sıcak hava dalgaları, seller veya yangınlar) uygun olmadıkları için kapanma tehdidiyle karşı karşıya kalacak.

Oxfam'a göre, Fransa'yı iklim değişikliğinin etkilerine adapte etmek için "yılda en az on milyarlarca avroya" ihtiyaç duyulacak. Ancak Oxfam-Fransa iklimi savunma sorumlusu Quentin Ghesquière, "20 ya da 30 yıl sonra artık uygun olmayacak" altyapıların bugün finanse edilmekte olduğu eleştirisinde bulundu. 

Quentin Ghesquière bu tür alt yapılar finanse edilerek "kamu parasını boşa harcamanın" yanı sıra, "67 milyar euro kamu parasının hala iklim bozulmasına katkıda bulunan faaliyetleri, özellikle de fosil yakıtları sübvanse ettiğini" belirtti.

Bu nedenle Oxfam-France, "verimlilik ve eşitsizliklerin azaltılması kriterlerine bağlı olarak" önemli miktarda finansman ve kamu yatırımı çağrısında bulunurken, PNACC’ın mahkeme tarafından "uygulanabilir ve bağlayıcı" hale getirilmesini talep ediyor.