Pacahuara halkından geriye 4 kişi kaldı

36 ayrı farklı yerli halk grubunun yaşadığı Bolivya’da bir dönemler on binlerce nüfusu olan Pacahuara halkından geriye sadece 4 kişinin kaldığı bildirildi.

Bolivya San Andrés Üniversitesi antropologlarından Wigberto Rivero’nun Twitter’dan duyurduğu bilgiye göre, 57 yaşındaki bir kadının 31 Aralık’ta yaşamını yitirmesi sonrasında Pacahuara halkına mensup bireylerin sayısı dörde düştü.

Pacahuara halkına mensup kadının Bolivya Amazonları’nda yer alan Beni eyaletine bağlı Tujure köyünde hayata gözlerini yumduğunu kaydeden Rivero, sadece 4 kişi kalan yerli halkın tümüyle yok olmakla karşı karşıya olduğunu yazdı.

Bolivya’nın önde gelen haber ajanslarından ANF’de yer alan haberde ise, Pacahuaralı son kadınlardan olan Baji adlı kadının mide kanserinden yaşamını yitirdiği bildirildi.

Bir dönemler sayıları 40 bini bulan Pacahuaraların göçler ve komşu oldukları Chacobo halkıyla karışmaları nedeniyle sayılarının düştüğü tahmin ediliyor.

11,5 milyonlu Bolivya, Latin Amerika ülkeleri içerisinde yerli halkların nüfusa oranlarının en yüksek olanların başında geliyor. Quechua ve Aymara halkları rakamsal olarak en büyük nüfusa sahip halklar iken, ülke nüfusunun yüzde 60’ından fazlasını Yerliler ile Avrupalıların karışımı olan Mestizolar oluşturuyor.