Pakistan’da aşırı sıcaklar: 26 milyon çocuk bir hafta okula gidemeyecek

Save the Children tarafından perşembe günü yapılan açıklamaya göre, Pakistan'da aşırı sıcaklar nedeniyle çocukların yarısı bir hafta boyunca okula gidemeyecek.

AŞIRI SICAKLAR

Ülkenin en kalabalık eyaleti Pencap'ta, 26 milyon çocuk veya ilkokul ve ortaokul öğrencilerinin %52'si 25-31 Mayıs tarihleri arasında okula ara verecek.

Yetkililer, sınav derslerinin devam edeceğini belirtirken, birçok okulun eski vantilatörlerle donatılmış olması ve bazı bölgelerde günde 15 saate varan elektrik kesintileri veliler arasında endişeye yol açıyor.

Pakistan meteoroloji servisleri, haziran ayında iki sıcak hava dalgasının daha beklendiğini ve sıcaklıkların mevsim normallerinin “altı ila sekiz derece” üzerinde seyredeceğini tahmin ediyor. Ülkede yaz tatili genellikle 1 Haziran'da başlıyor.

Unicef, Güney Asya'da çocukların %76'sının yılda en az 83 gün boyunca 35 derecenin üzerinde sıcaklıklara maruz kaldığını belirterek dikkatli olunması çağrısında bulundu. 

Bu çocuklar, dehidrasyon, ateş, taşikardi, kramplar, migren, bayılma ve koma riskiyle karşı karşıya. 

Unicef, ebeveynlere çocuklarına düzenli olarak su içirmelerini ve vücutlarını serin tutmalarını öneriyor.

Pakistan, bilim insanlarının iklim değişikliğiyle ilişkilendirdiği aşırı hava olaylarına karşı giderek daha savunmasız hale geliyor. 

Nisan yağmurları şimdiden en az 144 kişinin ölümüne yol açtı. Temmuz ayında başlayıp eylüle kadar sürecek muson yağmurları ise seller ve ani su baskınlarıyla daha fazla hasara neden olabilir.

Doğal Afetleri Önleme Dairesi Başkanı Seyid Muhammad Tayyib Şah, temmuz ve ağustos aylarında Pakistan'da normalin üzerinde yağış ve sıcaklık görüleceğini açıkladı.