Salı günü Tonga’da Pasifik Adaları Forumu (PIF) zirvesinde konuşan Antonio Guterres, yükselen deniz seviyeleri konusunda ‘küresel bir SOS’ vermek üzere Tonga’da olduğunu belirtti. Antonio Guterres, “Küresel bir felaket bu Pasifik cennetini tehdit ediyor” dedi.
Seyrek nüfuslu ve çok az ağır sanayiye sahip olan Pasifik adaları, kolektif olarak dünyanın yıllık sera gazı emisyonlarının %0.02'sinden daha azını salıyor.
Volkanik adalar ve alçak mercan adalarından oluşan bu geniş grup, yükselen deniz seviyelerinin tehdidi altında bulunuyor.
Dünya Meteoroloji Örgütü (WMO) 1990'lardan bu yana Pasifik sahillerine yerleştirilen gelgit ölçerlerin ölçümlerini izliyor.
BM iklim ajansı tarafından yayınlanan yeni bir rapora göre, son 30 yılda Pasifik'in belirli bölgelerinde deniz seviyeleri yaklaşık 15 santimetre yükseldi.
Araştırmaya göre küresel ortalama 9.4 santimetre. WMO Genel Sekreteri Celeste Saulo, Güney Batı Pasifik'te iklimle ilgili bu raporun önsözünde, “Tüm Güney Batı Pasifik bölgesinin nüfusları, ekonomileri ve ekosistemleri iklim değişikliğinin basamaklı etkilerinden güçlü bir şekilde etkileniyor” dedi.
Saulo, “Bu gidişatı durdurmak için zamanımızın hızla tükenmekte olduğu giderek daha açık hale geliyor” diye ekliyor.
Başta Kiribati ve Cook Adaları olmak üzere bazı yerlerde deniz seviyesi ölçümleri küresel ortalamada veya altında. Ancak başka yerlerde, özellikle Samoa ve Fiji'nin başkentlerinde, gözlemlenen yükselme üç kat daha fazla.
Tuvalu'da kara alanı zaten o kadar küçük ki çocuklar uluslararası havaalanındaki asfaltı oyun alanı olarak kullanıyor. Uzmanlara göre, deniz seviyesindeki ılımlı bir yükselmeyle bile Tuvalu 30 yıl içinde tamamen sular altında kalabilir.
Milyonlarca kilometrekarelik okyanusla çevrili olan Güney Pasifik ülkeleri özellikle yükselen deniz seviyelerinin tehdidi altında bulunuyor.
Birleşmiş Milletler'e göre, bu ülkelerde yaşayanların büyük çoğunluğu kıyıdan beş kilometreden daha az uzaklıkta yaşıyor. Yükselen deniz seviyeleri karaları sular altında bırakarak temel su ve gıda kaynaklarını azaltıyor. Daha yüksek su sıcaklıkları da daha şiddetli doğal afetlere yol açarken, okyanus asitlenmesi denizdeki besin zincirini etkiliyor.