AKP hükümeti, Qers'in Tekneli köyüne Güneş Enerji Santrali (GES) yapmak için çalışmalarını hızlandırdı. Ancak, usulsüz hazırlanan ÇED raporunun ardından hızla ilerleyen projeye karşı köylüler, telafisi mümkün olmayan zararlar nedeniyle endişeli. Proje, bölgedeki hayvancılığı ve arıcılığı tehdit ediyor.
Köylülerin başlattığı hukuk mücadelesi sürerken, GES projesinin hayata geçirilmesi yönündeki girişimler sonuçsuz kaldı. Köylüler, ÇEMTAŞ Çelik Makina Sanayi ve Ticaret AŞ’ye karşı yaptıkları başvurularda, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Tarım ve Orman Bakanlığı, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ve Kars Valiliği'nden olumlu bir yanıt alamadılar.
KÖYLÜLERDEN GES PROTESTOSU
Köy halkı, GES projesinin yapılması halinde mera sınırları içerisinde bulunan taşınmazların, hayvan otlatma amacıyla kiralanmasının, endemik türlerin yaşadığı bitki örtüsünün zarar göreceğinin ve köy hayvancılığının yok olmasının kaçınılmaz olduğunu belirtiyor. Ayrıca, köyden göçün hızlanacağı, arıcılık faaliyetlerinin sona ereceği ve çevre köylere giden içme suyu hattının bu bölgeden geçmesi nedeniyle su kaynaklarının zarar göreceği ifade ediliyor. Bölgenin doğa canlılığının da olumsuz etkileneceği vurgulanıyor.
‘ÇED RAPORU USULSÜZDÜR’
GES'e karşı çıkan köy halkının avukatlığını yapan Kahraman Özçağın, köylülerin yaşadığı çevresel tehditlere dikkat çekti. Özçağın, köy sakinlerinin Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü'ne başvurarak, köy merası ile çevrili alana güneş enerji santrali yapılmasına karşı çıkıldığını, yapılan toplantılarda köy halkının GES'e karşı neden itiraz ettiklerini detaylı bir şekilde belirttiklerini ve bu itirazların tutanağa geçirildiğini aktardı. Ayrıca, ÇED raporunun hazırlanma sürecinde sunulan itirazların, "Aşağıda belirtildiği şekilde başlıklar halinde" kaydedildiğini söyledi.
Özçağın, enerji santralinin kurulabilmesi için gerekli ÇED raporu sürecinin devam etmesine rağmen, ilgili şirketlerin izinsiz olarak arazide tesviye işlemlerine başladığını vurguladı. İleride telafisi imkânsız zararların doğabileceğini belirten Özçağın, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, Tarım ve Orman İl Müdürlüğü, Çevre Şehircilik Bakanlığı ve Tarım ve Orman Bakanlığı'na başvuruda bulunduklarını söyledi.
KÖY HALKI İDARE MAHKEMESİNE BAŞVURDU
Köy halkı son olarak, Kars İdare Mahkemesi'ne başvurarak yürütmenin durdurulmasını talep etti. Başvurularında, Güneş Enerji Santrali projesine ilişkin hazırlanan ÇED raporunun usul ve yasaya aykırı olduğuna dikkat çeken köylüler, raporun iptal edilmesini istedi. Köy tüzel kişiliğinin mera sınırları içerisinde bulunan alanda yapılacak incelemeyle, meranın bütünlüğünün korunması gerektiğini vurgulayan köylüler, ÇED raporunun yaz ve yaz aylarında değerlendirilmesi gerekirken kış mevsimine denk getirilerek usulsüzlük yapıldığını ifade etti. Tekneli köyünde yaklaşık 80 hane ve bin kişinin yaşadığını belirten köylüler, hayvancılıkla geçim sağladıklarını ve arazinin dört ay boyunca büyük ve küçükbaş hayvanların otlatılması ve kışlık yem ihtiyacı için kullanıldığını aktardı. Bu nedenle, ÇED raporunun kabul edilmesinin mümkün olmadığının altını vurguladılar.