Rio'da 62.3°C'lik rekor sıcaklık hissedildi

Yılın başından bu yana Latin Amerika'yı etkisi altına alan sıcak hava dalgası bu hafta sonu Brezilya'nın Rio de Janeiro kentinde hissedilen sıcaklığı 62.3°C dereceye çıkardı. Ülkenin güneyi ise şiddetli yağmur tehdidi altında.

Rio Belediyesi uyarı sistemi sık sık "Güneşe uzun süre maruz kalmaktan kaçının. Susuz kalmayın" uyarısında bulundu. 

Ülke hissedilen hava sıcaklıkları önce 60,1°C'ye çıkarken, ardından batı bölgesi Guaratiba'da yerel saatle 09:55'te 62,3°C derecelik hissedilen sıcaklığa ulaştı. Bu tür ölçümlerin başladığı 2014 yılından bu yana kaydedilen en yüksek sıcaklık değeri oldu. 

Altı milyonu aşkın nüfuslu Rio'nun batı bölgesi, kent nüfusunun %40'ından fazlasının yaşadığı yoksul, kenar mahalleler ve kötü hizmet alan mahallelerden oluşuyor.

Rio'nun çok tutulan plajları Ipanema ve Copacabana pazar günü insanlarla dolup taştı. Birçok kişi de şehrin ortasında yeşil bir akciğer olan Tijuca Park'a sığındı.

Rio'nun iki katı nüfusa (12 milyondan fazla) sahip olan Güney Amerika'nın en büyük şehri Sao Paulo'da cumartesi günü yılın en sıcak günü yaşandı. Hava sıcaklıkları bu kentte 34,7°C'ye yükseldi.

Bu sıcaklık değeri, Brezilya Ulusal Meteoroloji Enstitüsü'nün (Inmet) ölçüm yapmaya başladığı 1943 yılından bu yana bir mart ayında görülen en yüksek sıcaklık oldu. 

GÜNEYDE SEL TEHDİDİ

Brezilya'nın güneyi ise aşırı yağışlar nedeniyle sel tehdidi altında bulunuyor. Yetkililer, aşırı yağışları bu hafta da devam etmesini beklediklerini açıkladı. 

MetSul meteorolojik bilgi ajansı pazar günü yaptığı açıklamada, "Bu hafta Brezilya'nın güneyinde şiddetli yağmur ve gök gürültülü fırtına riski yüksek olacak" uyarısında bulundu. 

Rio Grande do Sul eyaletindeki bazı bölgelerde "olağanüstü yüksek" yağış miktarları kaydediliyor. 

Uzmanlar bu aşırı olayları ve meteorolojik istikrarsızlığı iklim değişikliği ile Latin Amerika'nın güney konisini etkileyen ve Şili'de orman yangınlarına neden olan El Niño fenomenine bağlıyor.

Mevcut küresel iklim 1850-1900 yıllarına kıyasla yaklaşık 1.2°C ısınarak kuraklık, sel ve sıcak hava dalgalarında artışa neden oldu.