Rojava'da tohum fiyatları üretimle düşürülüyor
Derîk'te piyasadan daha ucuz fiyata tohum üretilerek hem çiftçinin ihtiyacı gideriliyor, hem de piyasadaki yüksek satış fiyatı kırılıyor.
Derîk'te piyasadan daha ucuz fiyata tohum üretilerek hem çiftçinin ihtiyacı gideriliyor, hem de piyasadaki yüksek satış fiyatı kırılıyor.
Rojava’da TEV-DEM Ekonomi Komitesi'nin ekonomik planlamasında belirlediği maddelerden biri de tüccarların aşırı kâr hırsına bağlı yüksek fiyat belirlemesinin önüne geçmek ve piyasayı denetlemekti.
Komitenin toplumu mağdur eden aşırı fiyatlandırmanın önüne geçmek için bulduğu yöntemlerden biri ise küçük atölyeler ve kooperatiflere ağırlık vermekti. Bu birimlerde üretilen ürünler hem ihtiyaçlarını gidermesi gereken toplumu hem de üretim birimlerinde çalışanları mağdur etmeyecek düzeyde belirlenirken, alıcı bulmasıyla birlikte merkezi çarşılarda satılan ürünlerin fiyatını da biraz daha aşağıya çekmeyi başarıyor.
150 TONA KADAR ÜRETİM
Bunlardan biri de TEV-DEM Ekonomi Komitesi'ne bağlı Ziraat Ünitesi'nde buğday tohumu için kurulmuş küçük bir atölye. 25 kişinin çalışarak geçimini sağladığı bu atölyede günlük olarak 5 tondan 150 tona kadar üretim yapılıyor. Buğday tohumunun 1 kilosu çarşıda 135 liraya satılırken, bu atölyede 115 liraya satılıyor. Ayrıca atölyede üretilen buğday tohumunun piyasaya girmesiyle birlikte piyasada kilosu 135 liraya satılan buğday tohumu 125 liraya indi. Atölyenin üretiminden memnun olan çiftçiler atölyenin üretimini durdurması durumunda buğday tohumunun dükkânlardaki fiyatının da yeniden yükselişe geçeceğini ifade ediyor.
Bu atölyede üretilen tohumun satılması çiftçinin ekim ihtiyaçlarını daha rahat gidermesine vesile olurken, 25 işçi de bu atölyede çalışarak ailelerinin geçimini sağlıyor.
ATÖLYE ŞEFİ: HALKIN İHTİYACINI KARŞILIYORUZ
Atölye Şefi Halil İbrahim Ettek, yaptıkları işten ve çalışarak ailelerinin geçimini sağlamaktan memnun olduklarını belirterek, şunları söyledi: "Biz bu atölyede buğday tohumu üretiyoruz ve halkın ihtiyacını karşılıyoruz. Çarşılardan almaya gelenler oluyor. Yine araya başkasının, tüccarın girmesini istemeyenler gelip direkt bizden alıyorlar. Bu durumda onlardan kendi komününden ekim arazisi olduğuna dair bilgi istiyoruz. Onu getirdiklerinde direkt ihtiyacı kadarını veriyoruz."