Sağlık sisteminde en kötü ülkeler Afrika’da
Bill ve Melinda Gates Vakfı tarafından finanse edilen Institute for Heealth Metrics and Evaluation adlı kuruluşça yapılan geniş çaplı araştırmanın sonuçları Britanya’daki The Lancet dergisinde yayımlandı.
Bill ve Melinda Gates Vakfı tarafından finanse edilen Institute for Heealth Metrics and Evaluation adlı kuruluşça yapılan geniş çaplı araştırmanın sonuçları Britanya’daki The Lancet dergisinde yayımlandı.
168 ülkede 1990 ve 2015 yılları arasındaki verilerinin baz alındığı araştırmada, sağlığa erişim ve sağlık hizmetlerinin kalitesi irdelendi.
2 bini aşkın araştırmacının görev aldığı çalışmada, Dünya genelinde sağlığa erişim ve sağlık hizmetlerinin kalitesinde ciddi bir iyileşme olduğu vurgulandı. Ancak halen birçok ülkedeki sağlık hizmetleri çok kötü.
Verem, difteri, boğmaca, apandisitin de aralarında olduğu ölümcül veya tehlikeli 32 patolojinin incelendiği araştırmada, sağlık hizmetlerinin kalitesi ölüm oranları dikkate alınarak irdelendi.
İSKANDİNAV ÜLKELERİ İLK SIRALARDA, ANDORRA BİRİNCİ
Buna göre 1990 yılından bu yana sağlık hizmetlerinin kalitesinde önemli bir iyileşme görülürken, listenin en başında Andorra, İzlanda, İsviçe ve İsveç gibi Avrupa ülkeleri geldi. Orta Afrika Cumhuriyeti, Afganistan, Somali ve Gine-Bissau gibi ülkeler sağlık hizmetlerine erişimin en zor, kalitenin ise yine en kötü olduğu ülkeler oldular.
Çin, Güney Kore ve Peru gibi ülkelerde sağlık hizmetlerinde önemli iyileşmeler kaydedildiği vurgulanan araştırmda, Avusturya 14’üncü, Fransa 15’inci ve Belçika 16’ıncı sırada gösterildi.
KİŞİ BAŞINA 9 BİN DOLAR HARCANAN 35’İNCİ SIRAYA GERİLEDİ
Avrupa ülkelerinin sağlıkta en üst sıralarda yer almasının bu ülkelerin ekonomik gelişmişliğiyle bağlantılı olduğuna dikkat çekilen araştırmada, Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ise 35’inci sırada yer alabildi. ABD’de kişi başında yılda 9 bin dolar harcandığı belirtilen araştırmada, buna rağmen sağlığa erişim ve sağlık hizmetlerinin kalitesindeki bu sıralamanın dikkat çekici olduğu vurgulandı. ABD’nin 2015 yılı itibariyle önceki yıllara oranla 10 puan gerilediği işaret edildi.
Araştırmaya göre, Avrupa ülkelerinde dahi sağlığa erişimdeki kolaylığa rağmen tedavilere bağlı binlerce ölümün önlenememesinin ciddi bir sorun olduğu bilgisi paylaşıldı.
İSPANYA VE İTALYA ALMANYA’DAN İYİ KONUMDA
The Lancet’te yayımlanan araştırma kapsamında oluşturulan en iyiler listesinde ilk 20 ülkenin sıralaması şöyle:
1-Andorra
2-İzlanda
3-İsviçre
4-İsveç
5-Norveç
6-Avustralya
7-Finlanda
8-İspanya
9-Hollanda
10-Lüksemburg
11-Japonya
12-İtalya
13-İrlanda
14-Avusturya
15-Fransa
16-Belçika
17-Kanada
18-Slovenya
19-Yunanistan
20-Almanya
Bu sıralamada, konomik olarak daha iyi bir konumda olan Almanya, Kanada, Fransa, Belçika ve Avusturya gibi ülkelerin İspanya ve İtalya gibi ülkelerin gerisinde kalmaları dikkat çekiyor.
SAĞLIKTA EN KÖTÜ 20 ÜLKE ARASINDA 18 AFRİKA ÜLKESİ
Sağlık hizmetlerinin en kötü olduğu son 20 ülke içerisinde Afganistan ve Haiti dışındaki tüm ülkelerin Afrika kıtasından olduğu görülüyor. Bu ülkeler sondan başa doğru şu şekilde sıralandı:
1-Orta Afrika
2-Afganistan
3-Somali
4-Gine-Bissau
5-Çad
6-Eritre
7-Haiti
8-Güney Sudan
9-Demokratik Kongo Cumhuriyeti
10-Burundi
11-Nijer
12-Sierra Leone
13-Fildişi Sahili
14-Burkina Faso
15-Uganda
16-Benin
17-Mozambik
18-Madagaskar
19-Etiyopya
20-Togo