Samanyolu’nda yeni bir yıldız ailesi bulundu
Uluslararası bir astronom ekibi, Samanyolu’nun merkezinde yeni bir yıldız ailesi keşfetti.
Uluslararası bir astronom ekibi, Samanyolu’nun merkezinde yeni bir yıldız ailesi keşfetti.
Yıldız kümesine ilişkin araştırma, Liverpool John Moore Üniversitesinden Dr Ricardo Schiavon tarafından yürütüldü.
Bu keşif, Samanyolu tarihinin başlangıcında oluşan küresel yıldız kümelerinin kökenlerine yeni bir ışık tutacak. Galaksi merkezi etrafında uydu gibi dolanan yıldız kümelerinde yüz binden bir milyona varan yıldız yer alabiliyor.
Galaksinin merkezine doğru derinleştirilmiş bir kızılötesi gözlem sonucunda, yeni yıldız kümesinin tespit edildiği bildirildi. Bilim insanları, bu yeni yıldız kümesinin galaksileri oluşturan gizemi çözmeye yardımcı olmasını umuyor.
Samanyolu, kütle çekimi sayesinde bir arada duran 100 ila 200 milyar yıldız ile gaz, toz ve henüz sırrı çözülmeyen karanlık maddenin bir füzyonu olarak tanımlanıyor. Dünyanın içerisindeki bulunduğu Samanyolu galaksisi, yüzlerce milyar galaksi barındıran evrenin bir parçası. Bilim insanları henüz yeni yeni farklı galaksi biçimlerini anlamaya başladı. Bunları anlamak önem arz ediyor. Zira galaksiler olmasaydı evrende yıldızlar ve doğal olarak yaşam olmayacaktı.
Yeni keşfedilen yıldız kümesinde sıradışı bir kimyasal bileşimin olduğu belirlendi. Bu bileşimin çok zengin azot içerdiği belirtildi.
Araştırmacı Ricardo Schiavon, heyecan verici bir keşif olduğunu söyleyerek, “Zira Samanyolu’nun iç bölgelerindeki yıldızların türüne yeni bir bakış atmamızı sağlayacak, ama aynı zamanda ilk yıldız kümelerinin nasıl oluştuğu ve Samanyolu’nun oluşunda nasıl rol aldığını anlamamızı sağlayacak” dedi. Schiavon, daha geniş anlamıyla, diğer galaksilerin de nasıl oluştuğunu anlamaya yardımcı olacağını sözlerine ekledi.