Samiler, geyiklerini telef eden vahşi hayvanlardan dertli
İsveç'in kuzeyinde yaşayan Samiler, ren geyiklerini telef eden vahşi hayvanlardan dertli ve hükûmetten yeni yasal düzenleme bekliyor.
İsveç'in kuzeyinde yaşayan Samiler, ren geyiklerini telef eden vahşi hayvanlardan dertli ve hükûmetten yeni yasal düzenleme bekliyor.
İsveç'te yasalar soylarını sürdürebilmeleri için vahşi hayvanların korunmalarını güvence altına alıyor. Ancak vahşi hayvanların ren geyiklerini telef etmeleri Samiler için büyük bir sorun haline gelince parlamento, 2013 yılında bir tolerans seviyesi belirledi.
Sami köylerinin yırtıcı hayvanlar tarafından telef edilen geyiklerinin yüzde 10'u aşmamasını kararlaştırdı.
İsveç devlet televizyonunun 'Görevimiz Araştırma' programı ekibinin yaptığı araştırmalar, yüzde 20 civarında ren geyiğinin vahşi hayvanların saldırıları sonucu öldürüldüğünü gösterdi.
SAMİLER, YILDA 100 MİLYON KRON GELİR KAYBINA UĞRUYOR
Samiler, vahşi hayvanların rengeyiklerini telef etmesinden dolayı yılda ortalama 100 milyon kronluk gelir kaybına uğruyor.
Devlet televizyonuna konuşan Ohredahke Sami Köyü Başkanı Per Mikael Ahren, köylerindeki rengeyiklerinin yüzde 30-40 kadarının vahşi hayvanlar tarafından telef edildiğini söyledi.
Jamtland bölgesinde İl Genel Meclisi, kutup porsuklarının hedeflenenin üzerinde çoğadığını ve rengeyiklerine zarar verdiğini belirledi ve 13'ünün öldürülmesini kararlaştırdı. Vahşi Hayvanları Koruma Derneği'nin itirazı üzerine konuyu görüşen İstinaf Mahkemesi, kutup porsuklarının İsveç çapında hedeflenen sayıda olmadığını belirterek kararı bozdu.
GEYİKLERİ KORUYAN YASALARIN OLMAMASINDAN ŞİKAYETÇİLER
Samiler, vahşi hayvanları koruyan yasalar varken ren geyiklerini koruyan yasaların olmamasından ve mahkemelerin vahşi hayvanların lehine kararlar vermelerinden şikayetçi.
Programın yayımlanmasından sonra ortak açıklama yapan Sami Parlametosu Yönetim Kurulu üyeleri, İsveç'in yeni vahşi hayvan politikasının fiyaskoyla sonuçlandığını söyleyerek, hükûmetten ren geyiklerini gözeten yeni bir politika belirlemesini istedi.
Üyeler, vahşi hayvanların soylarına tehdit oluşturmadan ekonomik, ekolojik, kültürel, sürdürülebilir ve sosyal bir ren geyiği besiciliği için yeni bir vahşi hayvan politikasına gereksinim olduğuna vurgu yaptılar.
Vahşi Hayvanlar Koruma Derneği ise, Samilerin ren geyiği kayıplarını abarttığı düşüncesinde.
Dernek, İsveç'te 5 hayvan neslinin koruma altında olduğunu, ren geyiklerini korumak için vahşi hayvanların öldürülmelerine izin verecek düzenlemelerin vahşi hayvanların soylarına yönelik tehdit oluşturacağını öne sürdü.
ARAŞTIRMALAR, SAMİLERİN GÖRÜŞLERİNİ DESTEKLİYOR
Ancak yapılan araştırmalar ve uzmanların açıklamaları ren geyiği besicisi Samilerin görüşlerini destekliyor.
Tarım Üniversitesi Profesörü Birgitta Ahman, İsveç'teki 250 bin ren geyiğinden her yıl 50 bininin kesildiğini, gerçekte ise kesimi yapılacak geyik sayısının 80 ila 100 bin arasında olması gerektiğini söyledi.
Aradaki farkın çoğunluğunun vahşi hayvanların geyikleri telef etmelerinden geldiğini belirten Ahman, “Vahşi hayvanların öldürdükleri ren geyiği oranının yüzde 10'un çok üzerinde olduğuna ve bazı köylerde bu oranın yüzde 20'ye çıktığından oldukça eminim” dedi.
BAKAN: YENİDEN DEĞERLENDİREBİLİRİZ
Tartışmalara Tarım Bakanı Sven-Erik Bucht da katıldı. Bucht, “Vahşi hayvanların ağır saldırıları altına ren geyiği besiciliği yapmak oldukça güç. Bu nedenle parlamento tolerans seviyesini yüzde 10 olarak belirlemişti” şeklinde konuştu.
Bakan, kurumlarla yapılacak istişarelerden sonra durumun yeniden değerlendirilebileceğini söyleyerek, vahşi hayvanları koruma yasasının değiştirilebileceğinin mesajını verdi.