Yöresel kıyafetler Serhat bölgesinde artık neredeyse üretilmiyor. Bu kültürü yaşatmak için kendi olanaklarıyla kurduğu atölyede üretim yapmaya başlayan Adem Karahan, ürünlerden elde ettiği karı Rojava, Sur ve Cizre’ye gönderiyor.
ÖZGÜR AYDIN
AĞRI
Pazar, 3 Temmuz 2016, 07:02
Kürt kıyafetlerinin Ortadoğu halklarının giyim kuşamı üzerindeki etkisi günümüzde de devam ediyor. Kürt halkının kültürel yaşamını yansıtan yöresel kıyafetler, yaşamı da yansıtıyor.
Farklı desen ve renkteki bu giysilerin üretimi dışarıya bağlı olmadan yıllarca Kürt terziler tarafından dikildi.
Kürt kültürünün korunmasında önemli bir yer tutan bu kıyafetler, diğer komşu halklarınkinden daha renkli ve daha fazla çeşitlidir.
Geleneksel Kürt kıyafetleri içerisinde kadın elbiseleri, erkek elbiselerine oranla daha çeşitlilik gösteriyor. Ayrıca kadın kıyafetlerinde bezeme araç ve işleme metotları da bir hayli zengin.
Son dönemlerde ise Serhat bölgesinde yöresel kıyafetlerin neredeyse giyilmediğini fark eden Adem Karahan, Doğubayazıt’ta kendi olanaklarıyla bir atölye kurarak yeniden üretime başladı.
Serhat bölgesinde yöresel kıyafetlerin artık giyilmediğini belirten Adem Karahan, bölgede dikimin yapılmadığını ifade ederek, “Böyle bir ihtiyaç vardı. Her istediğimiz rengi ve kaliteyi bulamıyordu. Özellikle Newroz renklerini hiç bulamıyorduk. Sonra düşündük bu dikim işini burada yapabilir miyiz? Sonra planlamamızı yapıp, kumaş getirme durumunu da halledince atölyemizi kurup dikime başladık. Serhat Bölgesi’nde dikim yapıldığı duyulunca yoğun siparişler başladı. Türkiye ve Avrupa ülkelerinden yoğun bir talep var. İnsanlar sahip çıkmaya başladılar” diye konuştu.
Bu işe hiçbir zaman ticari açıdan bakmadıklarını ifade eden Karahan, asıl amaçlarının kültürü yaşatmak olduğunu belirterek,” Kültürü tanıtmak ve unutturmamak amacıyla başladık bu işe; çünkü yöresel kıyafet kültürü neredeyse kalmamıştı. Bölgemizde artık kimse nerdeyse giyinmiyordu. Ürün başına gelen paranın bir kısmını da Rojava Yardımlaşma Derneğine veriyoruz. Sur ve Cizre gibi alanlara gönderiyoruz. Olaya ticari bakmadığımız için kendi ihtiyaçlarımızı karşıladıktan sonra geri kalan parayı da yine kültürel işlerde kullanılmak üzere kurumlara veriyoruz” şeklinde dile getirdi.