‘Tehlikesiz’ denilen cüzzamla yaşayan yüz binlerce kişi var
Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO) 2000 yılından bu yana toplum sağlığı açısından ‘tehlikeli olmadığını’ savunduğu cüzzam hastalığından halen yüz binlerce insanın muzdarip olduğu bildiriliyor.
Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO) 2000 yılından bu yana toplum sağlığı açısından ‘tehlikeli olmadığını’ savunduğu cüzzam hastalığından halen yüz binlerce insanın muzdarip olduğu bildiriliyor.
Alman Cüzzam ve Verem Yardım Kuruluşu (DAHW) tarafından yapılan açıklamada, cüzzamın dünyada ‘en fazla gözden kaçırılan hastalık’ olduğu uyarısında bulunuldu.
Her yıl Ocak ayının son Pazar gününe denk gelen ‘Dünya Cüzzamla Mücadele Günü’ vesilesiyle N-tv’ye konuşan DAHW Sözcüsü Jochen Hövekenmeier, dünya genelinde 2015 yılında 211 bin cüzzam hastası olduğunu ve bunun ülklerin resmi rakamlarına dayandığını söyledi. Hövekenmeier, hastalığın günümüzde yeterince ciddiye alınmadığı uyarısını yaptı.
Uluslararası yardım kuruluşlarına göre ise dünya genelindeki cüzzam hastalarının sayısı 250 bini bulurken, cüzzam hastalarının yarısına yakını Hindistan’da yaşıyor. Brezilya’da 27 bin, Kongo’da ise 4 binin üstünde cüzzam hastası olduğu tahmin ediliyor.
1980’li yıllardan bu yana tedavisi bulunan hastalığın iyileşebilmesi için hastalara genellikle 6 ila 12 ay arasında bir tedavi uygulanması gerekiyor. Farklı antibiyotik türlerinin kombinasyonundan oluşan tedavi sayesinde son 30 yılı aşkın sürede 16 milyon kişi hastalıktan kurtuldu.
Ancak Almanya başta olmak üzere Avrupa ülkelerinde neredeyse tümüyle kaybolan hastalığın, özellikle yoksul ülkelerde halen yüz binlerce kişinin yaşamını etkilediği biliniyor. Günümüzde maliyeti 50-60 dolar gibi cüzi bir rakamı bulan cüzzam tedavisinin gelişmekte olan ülkelerin tümüne ulaştırılmadığı anlaşılıyor.
DAHW’ye göre, WHO tarafından belirlenen hedefler ise pek gerçekçi değil. WHO, yetişkinlere bulaşma riski olmayan ve çocuk yaşta bulaşan cüzzamın, 2020’den itibaren bulaşmasının engellenmesini hedefliyordu.