Teknoloji şirketleri Trump’a karşı harekete geçti

ABD’de aralarında Alphabet, Apple ve Facebook gibi devlerin bulunduğu 97 teknoloji şirketi, Trump idaresinin göçmenler konusundaki uygulamalarını yargıya taşıdı.

ABD’de iki hafta önce Başkanlık koltuğuna oturan Trump, özellikle göçmenler konusundaki politikalarıyla toplumda ciddi bir tepki uyandırdı. 7 ülke vatandaşlarına ülkeye giriş yasağı getiren Trump’ın bu düzenlemesi Federal Mahkeme tarafından iptal edildi.

ABD’de göçmen işçiler birçok sektör için olduğu kadar teknoloji şirketleri için de büyük önem taşıyor. Dünyanın en büyük teknoloji şirketlerine ev sahipliği yapan ABD’de, Trump idaresinin getireceği kısıtlamaların özellikle Apple, Alphabet şirketlere ciddi bir darbe vurabileceği ifade ediliyor.

Ülkedeki 97 şirket bu nedenle Trump’ın göçmen politikalarına karşı hareket geçti. Federal Mahkemeye sunulmak üzere ortak bir belge kaleme alan şirketler göçmenlerin ABD için önemine dikkat çekti. ABD’nin kendini koruma zorunluluğuna da vurgu yapan şirketler ancak bunun ABD’yi var eden göçmenlerin ülkeye kabulünün önüne geçmemesi gerektiğini ifade etti.

İmzacı şirketler arasında teknoloji devlerinin yanı sıra Chobani Yoğurtları’nın sahibi Hamdi Ulukaya gibi göçmen kökenli şirket sahipleri de bulunuyor.

BEYİN GÖÇÜ ENGELLENEBİLİR

ABD’de teknoloji şirketleri Trump’ın korumacı ekonomi politikalarından oldukça endişeli. Geçtiğimiz günlerde Trump idaresinin teknoloji şirketlerinin yurtdışından çalışan getirmeden önce ABD’deki iş piyasasında çalışan arama zorunluluğu getirme hazırlığı içinde olduğuna yönelik haberler dahi bu şirketlerin borsadaki değerlerini düşürmeye yetmişti.

Apple, Alphabet, Microsoft ve Facebook gibi şirketlerin çalışanlarının büyük bölümünü göçmenler oluşturuyor. Dünyanın dört bir yanında enformatik konusundaki en yetenekli isimleri bir araya getiren bu şirketler mevcut göçmen işçilerinin vize şartlarını düzenleyen kanunlarda değişikliğe karşı.