Temel gıda ürünlerindeki üretim şimdilik insanlığa yetiyor
BM Gıda ve Tarım Örgütü, temel gıda ürünlerinin üretiminin şimdilik dünyamız için yeterli olduğunu duyurdu.
BM Gıda ve Tarım Örgütü, temel gıda ürünlerinin üretiminin şimdilik dünyamız için yeterli olduğunu duyurdu.
Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) tarafından yayınlanan son gıda ürünleri raporuna göre, temel gıda ürünlerinin endeksi Mayıs ayında bir önceki aya oranla yüzde 2,2 kadar artış gösterdi. Nisan ayında kaydedilen yüzde 1,8’lik düşüşün ardından gelen bu artış nedeniyle bir önceki yılın aynı dönemine oranla ise yüzde 10’luk bir artış söz konusu.
NİSAN AYINDAKİ GERİLEMEDEN SONRA YENİDEN YÜKSELİŞTE
Tahıl, süt, et ürünleri gibi temel gıdaları baz alan FAO’ya göre, özellikle Nisan ayında buğday fiyatlarında yaşanan kısmi düşüş bunda etkili oldu. Nisan ayında dünya genelinde buğday fiyatları yüzde 1,2 oranında gerilemişti. Bir diğer önemli ürün olan pirinç fiyatlarının uluslararası piyasalarda aynı kalmasına rağmen buğday ve mısırda artış yaşanmadı.
FAO verilerine göre, süt ve süt ürünlerinde Nisan ayındaki düşüş ise yüzde 3,3 gibi oranla diğer gıdalardan daha yüksek olmuştu. Bunda özellikle Kuzey Yarımküre’de yer alan ülkelerdeki üretim artışının payı yüksek.
Tahıl ve süt ürünlerindeki düşüşe rağmen dünya genelinde et ve et ürünlerinin fiyatlarında belirli bir artış yaşandı. Yüzde 1,7 oranında gerçekleşen artışın özellikle Avrupa Birliği (AB) içinde domuz etine olan iç talepteki artışla bağlantısı olduğu savunuluyor. Yine Çin Halk Cumhuriyeti’ne yapılan et satışlarının artışının da fiyat endeksine etki yaptığı belirtiliyor.
Ancak Nisan ayında yaşanan bu düşüşlere rağmen Mayıs’ta yüzde 2,2 gibi bir fiyat artışı yaşandı.
TAHIL ÜRÜNLERİ EKİMİNDE DÜŞÜŞ ÇOK AZ OLACAK
Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), dünya üzerindeki temel gıda ürünlerinin ekimine yönelik beklentilerin de çok az bir oranda düşeceğini umuyor.
FAO tarafından daha önce yayınlanan verilerin aksine tahıl ürünleri üretiminde bu yıl sonuna kadar yüzde 0,4’lük bir düşüş yaşanacak.
Buna göre 2017 sonuna kadar dünya genelinde 506 milyon ton pirinç üretilmesi bekleniyor ve bu önceki tahminlerde de aynı düzeydeydi.
AB, HİNDİSTAN VE FAS BUĞDAYDAKİ DÜŞÜŞÜ KARŞILAYACAK
Benzer şekilde bu yıl sonuna kadar temel tahıl ürünlerinin başında gelen buğdaydaki üretim yüzde 2,2 gibi bir oranda gerileyecek. FAO hesaplamalarına göre 2017’de 740 milyon tona yakın buğday üretilecek.
Buğday üretiminde dünyanın farklı bölgelerinde düşüşler beklenirken, söz konusu düşüşler başka bölgelerdeki artışlarla telafi edilecek. Avustralya, Kanada, Rusya ve Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD) ekimlerde düşüş yaşanırken, bu düşüşün Avrupa Birliği (AB), Hindistan ve Fas’taki ekim artışlarıyla telafisi mümkün olacak.
TAHILDA TALEBİN ÜSTÜNDE ÜRETİM OLACAK
Ancak bu kısmi düşüşlere rağmen dünya genelinde ihtiyacın üzerinde tahıl ürünü elde edilmesi bekleniyor. FAO’nun hesaplamalarına göre 2017’deki tahıl ürünleri talebi 2 milyar 584 milyon tonu bulacak.
Bu yılki ekimlerden elde edilecek toplam tahıl ürünlerinin ise 2 milyar 590 milyon ton olması bekleniyor.
FAO’nun verilerinde olumlu olarak görülen bir diğer nokta ise, dünyadaki tahıl ürünleri stoklarının yüksek olması. En temel ürünlerden olan buğdayın tarihindeki en yüksek stok düzeyine ulaşacağı tahmin ediliyor.
TOHUM STOKLARI ARTIŞ GÖSTERİYOR
Her ne kadar adil bir biçimde dağılmamış olsa da, dünya ihtiyacını karşılayacak düzeyde tahıl ürününe sahip olunması önemli olarak görülüyor. Özellikle tahıl ekiminde gerekli olan tohumların miktarının oldukça yüksek olduğu ve bu sayede ekimin yeterli düzeyde olacağı hesaplanıyor.
Tohum miktarındaki ‘bolluk’ sayesinde geçtiğimiz yıla oranla yaşanan artışa rağmen tahıl ürünleri fiyat endeksinin önümüzdeki aylarda düşeceği tahmin ediliyor.