Topraktan kopan devrim olmaz

Kobanê Savunma Konyesi Eşbaşkanı İsmet Şeyh Hesen, bu kadar ağır ve önemli görevine rağmen ekim ve hasat zamanı tarlasında bir çiftçidir. "Topraktan, üretimden kopan bir devrim olmaz" diyen Şeyh Hesen, buna devam edeceğini söyledi.

Kobanê Savunma Konyesi Eşbaşkanı İsmet Şeyh Hesen, bu kadar ağır ve önemli görevine rağmen ekim ve hasat zamanı tarlasında bir çiftçidir. "Topraktan, üretimden kopan bir devrim olmaz" diyen Şeyh Hesen, buna devam edeceğini söyledi.

16 yaşından beri ekim ve hasat işlerini bizzat kendisi yapan Kobanê Savunma Konyesi Eşbaşkanı İsmet Şeyh Hesen, savaş koşulları ve görevinden ötürü zaman zaman uzak kaldığını belirterek, "Ancak hala tarlalarımızın ekim ve hasadını çocuklarım, ailemle birlikte yapıyorum" dedi.

Kobanê Savunma Konyesi Eşbaşkanı İsmet Şeyh Hesen, Kürt Özgürlük Hareketi ile 80’li yıllarda tanıştı. O zamandan beri de mücadalenin içinde. Evli ve 8 çocuk babası. Kobanêli bir çiftçi ailenin çocuğu olduğu için hayatını, aile ve çocuklarının geçimini hep çiftçilik yaparak sağlamaya çalıştı. Rojava Devrimi öncesi devrimci faaliyetlerinden ötürü BAAS rejimi tarafından defalarca gözaltına alındı; iki kere de tutuklandı.

Rejim güçlerinin Kobanê'den 19 Temmuz'da çıkarılmasında aktif rol oynadı. 2014 yılında Kanton Özerk Yönetimi ilan edilirken Şeyh Hesen’e Kobanê Kantonu Savunma Konyesi Başkanlığı görevi layık görüldü. Çok geçmeden DAİŞ’in Kobanê'ye yönelik saldırıları başladı. Şeyh Hesen, saldırının başından sonuna kadar YPG/YPJ güçlerinin yanından ayrılmayarak Kobanê savunmasında yer aldı.

DAİŞ Kobanê’de yenilgiye uğratılıp yeniden inşa başladığında Şeyh Hesen’in ailesi yeniden tarlalarını ekmeye başladı. Şeyh Hesen, bir yandan Savunma Konseyi Başkanlığı görevini yürütürken öte yandan ailesi ile birlikte tarlalarının ekim ve hasadıyla ilgileniyor.

Kobanê ve köyleri ile çevresinde 164 bin hektara her yıl buğday ve arpa, kimyon ve mercimek ekiliyor. 134 bin hektarlık bölümünde sulu tarım yapılıyor.

Şeyh Hesen de geçtiğimiz sonbahar ve bahar aylarında tarlalarına mercimek, kimyon ve arpa ekti. Geçtiğimiz günlerde başlayan hasat mevsiminde eşi ve çocukları ile birlikte hasada başladı.

16 YAŞINDAN BERİ SORUMLULUK

Hasat zamanı tarlada görüştüğümüz İsmet Şeyh Hesen, "Babam, ailem çitçiydi. Biz toprağın ekip biçen bir kültürden geliyoruz. O yüzden neredeyse gözlerimi tarlada açtım diyebilirim. 16 yaşından beri ekim ve hasat işlerini bizzat kendim yapıyorum. Bu işimden geri kalmadım. Savaş koşulları ve görevimden ötürü zaman zaman uzak kaldığım oldu. Ancak hala tarlalarımızın ekim ve hasadını çocuklarım, ailemle birlikte yapıyorum" dedi.

ÜRETİMDEN KOPAN DEVRİM OLMAZ

Şeyh Hesen, Kanton Özerk Yönetimi'nde Savunma Konseyi gibi çok ciddi bir görev üstlendiğini, görevinin önemi ve ağırlığın bilincinde olduğunu belirterek, hala büyük tehdit ve saldırı altında olduklarını söyledi. Şeyh Hesen, şöyle devam etti: "Ancak topraktan, üretimden kopan bir devrim de olmaz. Kaldı ki toprak ve tarım bizim gelir kaynağımız olduğu gibi yurtseverliğimizin de kökleridir. Onun için halkımızın ne yaparsa yapsın tarımdan kopmaması gerektiğini pratikte uygulayarak göstermeye çalışıyorum."

DİĞERLERİNDEN FARKIM YOK

Şeyh Hesen, görev ve sorumluluğunun kendisine ayrıcalık tanımadığı gibi diğer insanlardan bir farkının olduğu anlamına gelmediğini belirterek, şunları söyledi: "Ben ve görev alan tüm arkadaşlarım bu halkın içindeyiz. Şimdi görev aldık diye onlardan farklı olmuyoruz. Devrimimizin karakteri gereği de daha fazla toplumsal, tarımsal, kültürel görevlerimizi yerine getirmemiz gerektiğini düşünüyorum. İtiraz ettiğimiz, karşı durduğumuz bir sisteme benzeyemeyiz. Bunun herkes tarafından böyle bilinmesini istiyorum.”