Tüm dünyadan Trump’ın iklim kararına sert tepkiler

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Donald Trump’ın İklim Anlaşması’ndan çekilme kararı tüm dünyada büyük bir hayal kırıklığı yaratırken, tepkiler de gecikmedi.

Selefi Barack Obama tarafından onaylanan ve Paris Anlaşması olarak da bilinen Birleşmiş Milletler (BM) İklim Anlaşması’na ilişkin aylardır beklenen kararını açıklayan Donald Trump, ülkesinin sera etkisi yapan gazların atmosfere salınımını düzenleyen anlaşmadan çekildiğini duyurmuştu.

Trump, "Amerikalı şirketlere, çalışanlara ve vergi mükelleflerine daha adil şartlar sunan bir anlaşma için müzakerelere başlayacağız" ifadesini kullanmıştı. Böylelikle yıllar süren müzakerelerin sonucunda Aralık 2015’te uzlaşılan anlaşmanın belki de çok daha zayıf hedeflere ulaşılması için müzakere yeniden müzakere edilmesi gündeme gelecek.

OBAMA’DAN SERT TEPKİ

Donald Trump’ın iklim kararına ilk tepki, ABD adına anlaşmayı imzalayan ve onaylayan selefi Barack Obama’dan geldi. Trump’a sert tepki gösteren Obama, açıklamasında, “Amerikan liderliğinde olmasa ve bu yönetim  geleceği reddeden bir avuç ülkeye dahil olsa da, devletlerimizin, şehirlerimizin ve şirketlerimizin gezegenimizi gelecek nesiller için korumak adına çok daha fazla şeyler yapacağından eminim” dedi.

ALMANYA, FRANSA VE İTALYA’DAN ORTAK AÇIKLAMA

ABD’nin İklim Anlaşması kararına Almanya, Fransa ve İtalya hükümetleri adına yapılan ortak açıklamayla tepki gösterildi. Angela Merkel, Emmanuel Macron ve Paolo Gentiloni adına yayınlanan açıklamada, ABD’nin kararından duyulan üzüntü ifade edildi.

Açıklamada, İklim Anlaşması’nın yeniden müzakere edilmesi yönündeki Trump’ın sözlerine karşılık, “Bizler, anlaşmanın yeniden müzakere edilemeyeceği konusunda kesin olarak ikna olmuş durumdayız” denildi.

Anlaşmaya ev sahipliği yapan eski Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande ise, Trump’ın kararının anlaşmayı ‘askıya alamayacağının’ altını çizdi. Hollande, ABD yönetiminin bu kararının anlaşmanın uygulanmasının hızlandırılmasını gerektirdiğini vurguladı.

Belçika Başbakanı Charles Michel ise, ABD’nin kararının küresel ısınmaya karşı mücadeleyi ‘frenlememesi gerektiğini’ söyledi. Michel’in sözcüsü tarafından yapılan açıklamada, büyük devletlerin ‘angajmanlarını yeniden vurgulamaları’ için çabaların arttırılacağı dile getirildi.

JUNCKER : OLDUKÇA YANLIŞ BİR KARAR

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker, Donald Trump’ın kararını büyük bir hata olarak nitelendirdi.

Komisyonun iklimden sorumlu Komiseri Miguel Arias Canete ise, ABD’nin kararının Avrupa’nın kararlılığını etkilemeyeceğini ve ‘dünyanın Avrupa’nın küresel ısınmaya karşı mücadelesine güvenebileceğini’ dile getirdi. Canete, Paris Anlaşması’nın buna rağmen ‘devam edeceğini’ vurguladı.

Avrupa Parlamentosu (AP) Başkanı Antonio Tajani de, “Paris Anlaşması yaşıyor ve Amerikan yönetimiyle veya onsuz başarıya ulaştıracağız” dedi.

BM: BÜYÜK HAYAL KIRIKLIĞI

Birleşmiş Milletler (BM) Sözcüsü Stephane Dujarric de, Trump’ın kararının ‘büyük bir hayal kırıklığı’ olduğunu söyledi. Dujarric, ABD’nin iklim ve çevre konularında öncü bir rolü korumasının önemli olduğunun altını çizdi.

Karara ABD’denin en büyük otomobil şirketi General Motors’un yanı sıra Tesla şirketi de karşı çıktılar. Ayrıca General Electrics adlı elektrik üretim şirketi de bu kararın doğru olmadığını duyurdu.

ABD’SİZ DE DEVAM EDECEK

Yıllar süren müzakereler sonucunda Paris’te kabul edilen İklim Anlaşması, küresel ısınmanın 19’uncu yüzyıla oran 21’inci yüzyıl sonuna kadar 2 dereceyle sınırlandırılmasını hedefliyor. Bu amaçla ısınmaya yol açan sera etkili gazların salınımının azaltılması, yenilenebilir enerjilerin fosil enerjilere tercih edilmesi ve yoksul ülkelere yıllık 100 milyar dolar yardım yapılması planlanıyor.

Anlaşmayı ABD’yle birlikte 147 ülke imzalayarak onaylamıştı. ABD’nin çekilmesi anlaşmanın yürürlüğe girmesinin önünde engel değil ancak birçok ülkenin uzun yıllar süren müzakerelerle ikna oldukları şartları yeniden sorgulaması riski bulunuyor.