Türk ordusu ormanlar için büyük tehdit!

Türk devleti, Kürdistan’da bir doğa katiline dönüştü. Her yıl ormanlar sistematik bir şekilde devlet güçleri tarafından ateşe veriliyor.

Dünyanın farklı yerlerinde aşırı sıcaklar ya da insan faaliyetlerinden kaynaklı küresel ısınma orman yangınlarına gerekçe olarak gösterilirken, Türkiye’de orman yangınlarının başlıca sorumlusu Türk ordusu olarak öne çıkıyor.

Hiç bir uluslararası veya yerel haber ajansında, şu veya bu ordunun sistematik bir şekilde şu veya bu bölgede orman yangını çıkardığına dair haberlere rastlamak mümkün değil. Türkiye’de ise her yaz, Kürdistan’da hemen her orman yangınının arkasında Türk ordusu çıkıyor.

Katliam, infaz işkence, gerilla mezarlarının tahribatı ve kültürel mirasların yok edilmesi, Türk ordusunun işlediği suçların bir yanında yer alırken, doğaya yönelik sistematik saldırılar ise savaş suçlarının bir başka boyutunu ifade ediyor.

Son günlerde Kürdistan’ın bir çok bölgesinde orman yangınları haberi geliyor. Hepsi, Türk devleti tarafından çıkarıldı. Askeri güçler yangın çıkarmakla kalmayıp, bölge sakinlerinin kendi imkanları ile yangınları söndürmesine de engel oluyor. Türk devleti bu açıdan da, benzersiz bir örnek teşkil ediyor. İnsan hakları örgütlerinin raporlarında da Türk ordusu, orman yangınlarının sorumlusu olarak görülüyor. İHD’nin 2017 raporuna göre, geçen yıl operasyonlardan dolayı en az 13 kez orman yangını çıktı.

İşte son günlerdeki yangınların bazıları:

DERSİM: Dersim’in Hozat ilçesinin Sincik Dağı, 14 Ağustos günü sabah saatlerinde Türk ordusuna ait F-16 savaş uçakları, SİHA ve kobra tipi helikopterlerle bombalanmış ve ardından ormanlık alanda yangın çıkmıştı. Yangının devam ettiği dağa yönelik bugün de hava saldırısı düzenlendi. Dağ, bu sabah saat 05.30’dan 07.00’ye kadar kobra tipi helikopterler tarafından bombalandı. Bombalamanın ardından Skorsky tipi helikopterler tarafından dağın çevresine askeri birlikler indirilerek operasyon başlatıldığı belirtildi.

AMED: Amed'in Kulp ilçesine bağlı Ünal Mahallesi kırsalında da dün sabah saatlerinde yangın çıktı. Köylüler, yangına müdahale ederek geniş bir alana yayılmasını engelledi. Daha sonra çağrılan Kulp Belediyesi ekiplerinin müdahalesiyle yangın kontrol altına alınarak söndürüldü.

BİNGÖL: Bingöl’ün Genç ilçesinde AKP rejimince “özel güvenlik bölgesi” ilan edilen Sivan, Doğanlı ve Suveren köylerinde önceki gün başlayan orman yangını rüzgarın etkisiyle tüm bölgeye yayıldı. Büyüyen yangının evlerine sıçramaması için söndürme çalışmaları yürüten köylüler, iki gündür yetkililerin he hangi bir müdahalede bulunmadığını kaydetti.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Bingöl Milletvekili Erdal Aydemir, bölgede dumanların hala yükseldiğinin bilgisini verdi. Aydemir, "Dünden beri Bingöl Valisi ile görüşmek için özel kalemi üzerinden birçok kez girişimde bulundum, ancak ulaşamadık" dedi.

Aydemir, yangına müdahalenin olmadığına dikkat çekerek, "Köylüler, kendi imkanlarıyla sadece yangının kendi köy sınırlarına ulaşmasını engelliyor" diye ekledi.